Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα της νέας αμερικανικής μελέτης. Εκατοντάδες άνθρωποι πίνουν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης, πιστεύοντας ότι έχουν κάνει μια ασφαλή και υγιεινή επιλογή.

Φαίνεται, όμως, ότι όσοι καταναλώνουν κάθε μέρα αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η φρουκτόζη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν τέτοια ποτά.

Εν τω μεταξύ μία, ακόμη, μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη (πάνω από δύο τη μέρα), είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο - πέρα από τις υπόλοιπες επιβλαβείς επιπτώσεις που υφίστανται.

Οι δύο έρευνες από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέιζ του Τμήματος Νευρολογίας, παρουσιάστηκαν στα περιοδικά "Stroke" και "Alzheimer & Dementia". Βασίστηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους ηλικίας άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ (Framingham Heart Study), η οποία, πλέον, μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όσοι καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης, είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που φρόντισαν, πάντως, "να καλύψουν τα νώτα τους", μιας και είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν τις εταιρίες - κολοσσούς, που εμπορεύονται τέτοια προϊόντα, μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων... 

Για την ώρα συστήνουν στους ανθρώπους να πίνουν τακτικά νερό, αντί για ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

Σε συνοδευτικό άρθρο γνώμης στο περιοδικό "Stroke" της American Heart Association αναφέρεται ότι οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η κατανάλωση ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια και για εγκεφαλικό. Όμως επισημαίνεται ότι αυξάνονται οι ενδείξεις, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση τέτοιων ποτών και στην πρόκληση ανεπιθύμητων συνεπειών στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος.

Αυτό, κατά τον Ράλφ Σάκο, πρώην πρόεδρο της American Heart Association και τωρινό πρόεδρο του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, σημαίνει ότι πιθανώς δεν πρέπει να συμβουλεύει κανείς τους καταναλωτές να πίνουν αναψυκτικά και χυμούς με τεχνητά γλυκαντικά, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα ποτά που έχουν κανονική ζάχαρη.