Η ηπατίτιδα "θερίζει" σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνει, έχοντας προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας, αυξάνεται. Από τα 325 εκατομμύρια, που έχουν μολυνθεί με τον επικίνδυνο ιό, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι νοσούν και δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα κρούσματα αφορούν στους ιούς Β (HBV) ή C (HCV) - τους βασικότερους τύπους από τα πέντε διαφορετικά είδη ηπατίτιδας, οι οποίοι ευθύνονται για το 96% των θανάτων από τη νόσο.
Η μόλυνση από τον HBV απαιτεί ισόβια θεραπεία, για την οποία ο ΠΟΥ συνιστά θεραπευτική αγωγή με τενοφοβίρη (tenofovir), ένα αντιϊκό φάρμακο, που χρησιμοποιείται και για την θεραπεία του ιού του έιτζ, HIV. Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευθεί σχετικά γρήγορα, αλλά τα φάρμακα κοστίζουν υπερβολικά ακριβά για πολλούς ασθενείς.

"Η ιογενής ηπατίτιδα συνιστά σήμερα μια μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία, η οποία απαιτεί επείγουσα δράση", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Εξάλλου εντείνεται η πίεση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κυρίως ως προς την αμερικανική εταιρεία Gilead Sciences, η οποία έχει παρασκευάσει ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Η εταιρεία έχει λάβει κάποια μέτρα, ώστε να κάνει εκπτώσεις και να προσφέρει πρόσβαση στη θεραπεία μέσω προγραμμάτων.
Μεταξύ αυτών είναι και η χορήγηση άδειας σε ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες, να παρασκευάσουν πολύ φθηνότερες εκδοχές των φαρμάκων αυτών, για να τις διαθέσουν στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η ιογενής ηπατίτιδα ευθύνεται για τον θάνατο 1,34 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2015, αριθμός που συγκρίνεται με εκείνον των θυμάτων της φυματίωσης και του έιτζ.
Αλλά ενώ τα ποσοστά των θανάτων από την φυματίωση και το έιτζ μειώνονται, τα θύματα από ηπατίτιδα αυξάνονται και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Περίπου 1,75 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με HCV το 2015, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 71 εκατομμύρια, με τους ειδικούς να αναφέρουν ως κυριότερες αιτίες τις μη ασφαλείς διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης και την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.

Ο αριθμός των προσβληθέντων από ηπατίτιδα B μειώνεται, χάρη σε ένα εμβόλιο, το οποίο χορηγείται στο πλαίσιο του παιδικού εμβολιασμού και με το οποίο έχει εμβολιαστεί το 84% των βρεφών, που γεννήθηκε το 2015, αναφέρεται στην ίδια έκθεση.