Τα καλά νέα είναι ότι έγιναν 7981 εμβόλια σε 6878 ανασφάλιστα παιδιά σε όλη τη χώρα. Παράλληλα 6003 παιδιά και 2402 ανασφάλιστοι ενήλικες υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό έλεγχο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, η οποία πέρυσι ενέκρινε δωρεά ύψους $300.000 προς την οργάνωση, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας υλοποίησαν από τον Φεβρουάριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015, δύο ανθρωπιστικά προγράμματα, που αφορούσαν στον εμβολιασμό παιδιών, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά και να καλύψουν το εμβολιαστικό κόστος, καθώς και στην παροχή ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας, σε παιδιά και σε ενήλικες που είχαν πληγεί σημαντικά από την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Και στα δύο προγράμματα ο στόχος ήταν κοινός: η παροχή άμεσης βοήθειας σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επηρεάστηκαν αρνητικά από τις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, αποκαθιστώντας σε έναν μεγάλο βαθμό την ελεύθερη πρόσβασή τους σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας.

«Στους αριθμούς που είχαμε προστίθενται και τα παιδιά των προσφύγων, που δεν ξέρουμε πόσα εμβόλια έχουν κάνει. Όλα αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος να εμφανιστούν νοσήματα που είχαν εξαλειφθεί, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, τα οποία σποραδικά εμφανίζονται» υπογράμμισε η κ. Λιάνα Μαΐλλη, γενική γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου. «Για να πάει ένα παιδί σχολείο, θα πρέπει να δείξει το βιβλιάριο υγείας, όπου φαίνεται αν είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οπότε η απουσία εμβολιασμών στα παιδιά έχει επίδραση και στη φοίτησή τους» κατέληξε.