Όπως λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Georgia στις ΗΠΑ, ένα δεκάλεπτο είναι αρκετό, για να κερδίσουμε την ενέργεια που μας λείπει και για να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας μέσα στην ημέρα.

Μάλιστα αυτό το δεκάλεπτο αντιστοιχεί σε μισή κούπα καφέ ή ένα αναψυκτικό με καφεΐνη - ένα αναψυκτικό λάιτ τύπου "κόλα" έχει 42mg καφεΐνης και ένας λάττε περίπου 77mg.  

Στην επιθεώρηση Physiology and Behavior οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή κινησιολογίας Patrick O’Connor, αναφέρουν:

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που στερούνται τον ύπνο - κοιμούνται 6,5 ώρες το πολύ το 24ωρο ή και λιγότερο - και παραδέχονται πως τους λείπει η ενέργεια. Στην παρούσα μελέτη επικεντρωθήκαμε στις γυναίκες, γιατί εκείνες, πολύ συχνά, αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα, σε σύγκριση με τους άνδρες".

Βέβαια δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι τα οφέλη στον οργανισμό από το ανέβα - κατέβα στις σκάλες δεν διαρκούν πολύ, αλλά ελαττώνονται όσο περνά η ώρα. Αυτό, κατά τους ειδικούς, σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μορφή άσκησης χρειάζεται να επαναληφθεί αρκετές φορές ανά τακτά διαστήματα στη διάρκεια του 24ώρου, για να επανακτήσει ο οργανισμός τη χαμένη δυναμική του.

Το... παιχνίδι με τις σκάλες, πάντως, θα μπορούσε να ωφελήσει γενικά και πολλούς εργαζόμενους σε γραφείο.