Έντονη ανησυχία προκαλεί η θεωρία Βρετανών επιστημόνων ότι οι άνθρωποι είναι πιθανό να κολλήσουν Αλτσχάιμερ στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας, με τον ίδιο τρόπο που είναι δυνατό να μεταδοθεί η εγκεφαλική νόσος των «τρελών» αγελάδων, το Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ. Βέβαια σπεύδουν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά και ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

«Η πιθανή μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο ίσως μπορεί να γίνει από μολυσμένο ιατρικό εργαλείο στο χειρουργείο ή από ένεση, π.χ. για τη χορήγηση αναπτυξιακών ορμονών. Σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται πως ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σπάνιος, μεν, πιθανός, δε» δήλωσαν στο περιοδικό «Nature» οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή John Collinge από το University College του Λονδίνου (UCL).

Οι επιστήμονες, μετά τη νεκροψία του εγκεφάλου οκτώ ασθενών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα πεθάνει από τη νόσο των «τρελών» αγελάδων, παρατήρησαν ότι επτά από τους οκτώ νεκρούς είχαν συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, το χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους. Όμως οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν πεθάνει σχετικά νέοι (από 36 έως 51 ετών), πράγμα που δεν δικαιολογούσε την αυξημένη παρουσία του βήτα αμυλοειδούς, με δεδομένο, μάλιστα, ότι κανείς δεν είχε ιστορικό εμφάνισης Αλτσχάιμερ στην οικογένειά του. Κανείς δεν είχε αναπτύξει «κανονικό» Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό του, αλλά στους μισούς η παθολογική εικόνα του εγκεφάλου έδειχνε πιθανό ότι θα είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ, αν προηγουμένως δεν είχαν πεθάνει από Κρόϊτσφελντ - Γιάκομπ.

Οι συγκεκριμένοι είχαν κολλήσει τη νόσο από μολυσμένες ενδομυϊκές ενέσεις με ανθρώπινες ορμόνες ανάπτυξης, που είχαν κάνει όταν ήταν παιδιά (το 1985 οι ορμόνες αυτές καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από συνθετικές). Μεταξύ 1958-1985 περίπου 30.000 άνθρωποι παγκοσμίως είχαν κάνει θεραπεία κατά του νανισμού με ανθρώπινες ορμόνες ανάπτυξης, που προέρχονταν από εγκεφάλους πτωμάτων. Όμως μερικές ορμόνες ήταν μολυσμένες με τις πρωτεΐνες «πριόνια», με αποτέλεσμα πάνω από 200 άτομα μέχρι σήμερα να κολλήσουν τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι με ανάλογο τρόπο η πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου κατά λάθος, στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής ή άλλης ιατρικής πράξης.