Οι ειδικοί, που έκαναν την ανασκόπηση και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας (CMAJ), λένε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που παίρνουν αντιβιοτικά δίχως να γνωρίζουν ακόμη ότι κυοφορούν, δεδομένου ότι οι μαιευτήρες είναι ούτως ή άλλως πολύ προσεκτικοί στην χορήγηση φαρμάκων στις εγκύους.

Τα αντιβιοτικά, που σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες αποβολής του εμβρύου, είναι οι μακρολίδες, οι κινολόνες, οι τετρακυκλίνες, οι σουλφοναμίδες και η μετρονιδαζόλη. Η ερυθρομυκίνη και η νιτροφουραντοΐνη, που συχνά χορηγείται για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στην εγκυμοσύνη, δεν συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

"Οι λοιμώξεις είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των εγκύων. Αν και η χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία λοιμώξεων έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης σε άλλες μελέτες, η έρευνά μας δείχνει ότι ορισμένα είδη αντιβιοτικών αυξάνουν τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής, με αύξηση από 60% έως το διπλάσιο" επεσήμανε η Dr Anick Berard, καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντεαλ, στον Καναδά.

Περίπου μία στις τρεις κυήσεις καταλήγει σε αποβολή, γεγονός που υποδηλώνει ότι μερικές φορές η λήψη ενός αντιβιοτικού από την έγκυο μπορεί να σημαίνει πάνω από 50% πιθανότητες αποβολής, επομένως η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ σημαντική, τόνισαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 8.702 κυήσεις από το Quebec Pregnancy Cohort, της περιόδου 1998-2009, οι οποίες κατέληξαν σε αποβολή και από 87.020 κυήσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν ομαλά. Οι ηλικίες των εγκύων κυμαίνονταν από τα 15 έως τα 45 χρόνια της ηλικίας.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για αποβολή είναι η ηλικία, καθώς στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών οι πιθανότητες αποβολής είναι μία στις 10, αλλά μετά τα 45 φθάνουν το 50%.