Όσα παιδιά και όσοι έφηβοι έχουν χαμηλούς καρδιακούς παλμούς έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν βίαιη, αντικοινωνική ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή τους. Οι ερευνητές μελέτησαν 710.264 Σουηδούς, από τον γενικό πληθυσμό, οι οποίοι γεννήθηκαν την περίοδο από το 1958 έως το 1991 και τα στοιχεία κάλυπταν ένα διάστημα 35,7 χρόνων. Η δε ανάλυση των στοιχείων ξεκίνησε 1η Ιανουαρίου του 1973 και ολοκληρώθηκε 31η Δεκεμβρίου του 2009. Εκτός από τους χτύπους της καρδιάς οι επιστήμονες μελέτησαν και την πίεση του αίματος, σε μια προσπάθεια να βρουν ποιοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκληματική συμπεριφορά ως ενήλικες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς έχουν συνήθως τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά, καθώς ο καρδιακός μυς στην περίπτωση αυτή παραμένει σε καλύτερη φυσική κατάσταση και δεν χρειάζεται να κουράζεται πολύ, ώστε να διατηρήσει σταθερούς τους παλμούς της καρδιάς. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο παλαιότερης μελέτης είχε παρατηρηθεί πως οι χαμηλοί παλμοί της καρδιάς συνδέονται με την αντικοινωνική συμπεριφορά σε παιδιά και σε ενήλικες, οπότε τα νέα ευρήματα φαίνεται να συνάδουν με τη θεωρία ότι οι καρδιακοί παλμοί σχετίζονται άμεσα με τη συμπεριφορά.

Η ομάδα των Σουηδών και των Φινλανδών ερευνητών εικάζει πως ο χαμηλός καρδιακός παλμός μπορεί ενδεχομένως να δώσει ώθηση στις τάσεις ενός εφήβου προς το ρίσκο, είτε επειδή αναζητά τη διέγερση και τον ενθουσιασμό είτε επειδή δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον κίνδυνο εξίσου καλά με έναν συνομήλικο με φυσιολογικό καρδιακό παλμό. Γιαυτό και παρατηρούνται εγκληματικές συμπεριφορές με ή χωρίς βία, τραυματισμοί και έκθεση σε επιθετικές συμπεριφορές στην ενηλικίωση.

«Είναι προφανές ότι ο χαμηλός καρδιακός παλμός δεν μπορεί μεμονωμένα να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης για τη βίαιη ή την αντικοινωνική συμπεριφορά του ατόμου στο μέλλον, ωστόσο είναι συναρπαστικό που ένας τόσο απλός δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη διαφορών, που αφορούν σε ψυχοκοινωνικές και βιολογικές διεργασίες» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Antti Latvala.

Σε σύγκριση με τους νέους που είχαν τους υψηλότερους παλμούς (πάνω από 83 το λεπτό), όσοι είχαν χαμηλό καρδιακό παλμό (μέχρι 60 παλμούς το λεπτό) φάνηκε να έχουν κατά 39% περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν μελλοντικά για κάποιο βίαιο έγκλημα και κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν μελλοντικά για κάποιο έγκλημα γενικότερα.