Οι λεπτομέρειες της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Μελετώντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, οι επιστήμονες είδαν ότι η κατάθλιψη μεταξύ 41.000 ανθρώπων, που πήραν κεταμίνη για να ανακουφιστούν από τον πόνο, ήταν ανάλογη με εκείνων που πήραν άλλα παυσίπονα.

Αλλά και όσοι έκαναν μπότοξ για τη λείανση των ρυτίδων τους, πήραν ένα αντιβιοτικό, που ονομάζεται μινοκυκλίνη και ένα παυσίπονο, τη λεγόμενη δικλοφαινάκη, είχαν, επίσης, χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από ό,τι αναμενόταν.

Αν και αυτό δεν αποδεικνύει απαραίτητα κάποια αιτιώδη συνάφεια, οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανόν να υπάρχει κάποια σχέση. Η κεταμίνη είναι γνωστή για τις αναισθητικές της ιδιότητες, χρησιμοποιείται νόμιμα για να ηρεμήσει τα άλογα και παράνομα ως φάρμακο βιασμού, ενώ λαμβάνεται παράνομα και για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Ruben Abagyan, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι η μελέτη ενισχύει προηγούμενα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία το μπότοξ και η κεταμίνη θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμες θεραπείες για την κατάθλιψη.

"Οι τρέχουσες θεραπείες για την κατάθλιψη, που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αποτυγχάνουν για εκατομμύρια ανθρώπους, επειδή δεν δουλεύουν ή δεν δουλεύουν αρκετά γρήγορα.

Η μελέτη αυτή επεκτείνει τις κλινικές ενδείξεις μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τις οποίες η κεταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση της κατάθλιψης και παρέχει την απαραίτητη σταθερή στατιστική υποστήριξη για ευρύτερες κλινικές εφαρμογές και πιθανώς κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας".

Ωστόσο οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν κεταμίνη θα μπορούσαν να είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, επειδή το φάρμακο ελέγχει τον πόνο τους ή βοηθάει αλλιώς όσους το παίρνουν.

Θεωρείται ότι η δικλοφενάκη και η μινοκυκλίνη μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη, επειδή και οι δύο μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Οι λόγοι για τους οποίους το μπότοξ μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, ήταν ασαφείς και οι ερευνητές ακόμη το ψάχνουν.