Όχι μόνο ζημιές, αλλά μέχρι και ... αρνητικό τζίρο θα εμφανίσουν το 2017 οι ιδιωτικές κλινικές όπως φαίνεται...
Στα χέρια των διοικήσεων των συγκεκριμένων μονάδων υγείας, κατέφτασαν την περασμένη Παρασκευή, τα σημειώματα για την καταβολή rebate και clawback του 2014.

Στο μεταξύ όμως, έχουν ήδη ζητηθεί επιστροφές clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και για το 2013.

Παράλληλα όμως, αναμένεται και η εκκαθάριση του δευτέρου εξαμήνου του 2016 - για το οποίο θα υπάρξει και συνάντηση των κλινικαρχών με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εντός της εβδομάδας -  ώστε οι βεβαιώσεις των οφειλών να σταλούν στις κλινικές εντός 20 ημερών από σήμερα.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, που ξεπερνά τα συνήθη προβλήματα ρευστότητας των τελευταίων ετών.

Οι πιέσεις αυτές, που ασκούνται από τις μνημονιακές επιταγές, καθώς η τρόικα ζητά διαρκώς περιστολή των δαπανών υγείας, κάνουν παράγοντες της αγοράς να μιλούν για εξώθηση του κλάδου σε πωλήσεις ιδιωτικών μονάδων υγείας σε αλλοδαπά funds, δεδομένου ότι αντίστοιχα σχήματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρη Σαραφιανό, για τα τελευταία σημειώματα για rebate και clawback του 2014, ο ΕΟΠΥΥ στηρίχθηκε σε μια απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας πρύτανη Θάνου Δημόπουλου, πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, βάσει ενός αλγορίθμου πέντε σημείων. Μεταξύ των κριτηρίων αυτών, περιλαμβάνεται και η βαρύτητα των περιστατικών, επιβαρύνοντας έτσι τις κλινικές της περιφέρειας, αφού δεν αναλαμβάνουν βαριά περιστατικά όπως εγκεφαλικά, εμφράγματα κλπ, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς όλες οι κλινικές χωρίς διευκρίνιση ακριβώς για ποιές κλινικές πρόκειται.

Ο κ. Σαραφιανός τόνισε ότι ο συγκεκριμένος αλγόριθμος είναι ατεκμηρίωτος και αδιαφανής, και διερωτήθηκε πως αν δεν είναι ατεκμηρίωτος και αδιαφανής, τότε γιατί περιορίστηκε μόνο στο 2014 και δεν επεκτάθηκε και σε άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο αυτό, τα ποσοστά περικοπών κυμαίνονται από 0% για κλινικές - πανδοχεία ηλικιωμένων, μέχρι και 90% για επαρχιακές κλινικές που πραγματοποιούν επεμβάσεις one day clinic χαμηλού συντελεστή βαρύτητας. Κατά μέσο όρο πάντως, οι περικοπές ξεπερνούν το 50%, καθώς ο αλγόριθμος προσδιορίζει τις αποδεκτές δαπάνες για το 2014, αναδρομικά, και κάθε υπερβάλλον ποσό περικόπτεται.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαραφιανός επισημαίνει ότι για να εφαρμοστούν αυτές οι περικοπές, χρειάζεται κάλυψη από το υπουργείο Οικονομικών, με διευθέτηση του φόρου και του ΦΠΑ που έχει ήδη καταβληθεί, με την έκδοση ειδικής ΠΟΛ για το θέμα αυτό, καθώς πρόκειται για αναδρομικές επιστροφές.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, επισήμανε ότι "με τις πιέσεις που επιβάλλονται στην ιδιωτική αγορά υπηρεσιών υγείας, οδηγείται ο τομές των ιδιωτικών κλινικών σε περιορισμό από τις 170 μονάδες που είναι σήμερα σε 40-50 κλινικές, από τις οποίες οι 20-25 θα είναι ψυχιατρικές και οι υπόλοιπες που θα παραμείνουν ανοικτές, θα τεθούν προς εξαγορά από αλλοδαπά funds. Σε συνδυασμό με τις επικείμενες αλλαγές από το ν.σχ. για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που καταργεί την ελεύθερη επιλογή θεραπευτηρίου και για να εισαχθεί κάποιος σε ιδιωτική κλινική πρέπει να έχει παραπομπή από οικογενειακό ιατρό ή δημόσιο νοσοκομείο, τότε όλοι καταλαβαίνουν τις αλλαγές στον χάρτη Υγείας που είχαν σχεδιαστεί και υλοποιούνται φέτος".