Περισσότερες από 500.000 άνθρωποι έχουν ΣΕΛ στην Ευρώπη.

O συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή «λύκος», όπως κοινώς αποκαλείται, είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που μπορεί να προσβάλει, όχι μόνο τις αρθρώσεις και τους μύες, αλλά και το δέρμα, τους νεφρούς, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει, δε, ευρύτατο κλινικό φάσμα, το οποίο σημαίνει ότι σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά, τόσο από πλευράς σοβαρότητας, όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.

Το 90% των ασθενών είναι γυναίκες. Το 80% των διαγνώσεων γίνεται σε άτομα ηλικίας από 15 έως 45 ετών. Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) - που είναι επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ενημέρωση για τον ΣΕΛ (LUPUS EUROPE) - αναφέρεται ότι:

Όταν ο ΣΕΛ προσβάλλει τα ζωτικά όργανα και παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρος. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία τον θέτει σε ύφεση, πριν αυτό συμβεί. Ο «λύκος» δεν είναι κληρονομική, ούτε μεταδοτική νόσος, ενώ για την αντιμετώπισή του σημείο - κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία γίνεται κυρίως από τον ρευματολόγο.

Κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα, π.χ. η «πεταλούδα», δηλαδή το εξάνθημα στα μάγουλα και στη μύτη, απώλεια μαλλιών, αλλά και πιο ανησυχητικά, όπως η πλευρίτιδα, η νεφρική νόσος, η φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες ή αρτηρίες, είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα της νόσου.

Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός είναι γνωστό ότι σε μερικά άτομα χειροτερεύει τα δερματικά εξανθήματα, που σχετίζονται με τον ήλιο. Η έκθεση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις με πυρετό, αρθραλγίες ή ακόμη και φλεγμονές, που περιλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα. Οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και άνω και να αποφεύγουν δραστηριότητες σε ανοικτό χώρο, κατά την περίοδο υψηλής ηλιοφάνειας (συνήθως 10 π.μ - 4 μ.μ.)

Η αντιμετώπιση της νόσου συχνά χρήζει αντιμετώπισης από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (νεφρολόγο, αιματολόγο, πνευμονολόγο κ.ά.), ενώ η θεραπεία  εξαρτάται από το όργανο που πάσχει και εξατομικεύεται. Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση, όταν η νόσος είναι σε έξαρση, αλλά και προσοχή στην έκθεση στον ήλιο.    

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα τα μέλη της ΕΛΕΑΝΑ θα διανείμουν σε Αθήνα, Πάτρα και Λάρισα ενημερωτικό έντυπο και δείγμα αντιηλιακού (με την ευγενική χορηγία των φαρμακευτικών εταιριών GSK και Bayer αντίστοιχα).