Οι θέσεις των κομμάτων για την υγεία την επόμενη μέρα των εκλογών, παρατέθηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων σε ανοικτό debate που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σε ότι αφορά το 3ο Μνημόνιο, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, τον ΕΟΠΥΥ, τους ανασφάλιστους κλπ.

Παρόντες στο debate που οργανώθηκε από τον ΙΣΑ ήταν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, της Ν. Δημοκρατίας ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, της Λαικής Ενότητας ο  κ. Μιχάλης Μπέλτσιος, του ΚΚΕ ο κ. Ηλίας Σιώρας και του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βασίλης Λαοπόδης. Το Ποτάμι αποφάσισε να μην συμμετέχει στο συγκεκριμένο debate.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν, αφορούσαν τις επιπτώσεις του 3ου μνημονίου στην υγεία, τη χρηματοδότηση της υγείας και του ΕΟΠΥΥ, την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την παράλληλη δραστηριοποίηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, φάρμακο και συνταγογράφηση με δραστική ουσία, θεραπευτικά πρωτόκολλα και πρόσβαση σε νέες θεραπείες, δευτεροβάθμια περίθαλψη και προσλήψεις, νέοι γιατροί και μετανάστευση, κάλυψη ανασφάλιστων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

ΣΥΡΙΖΑ
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για τραγική κάτασταση στην υγεία από τις επιπτώσεις των μνημονίων που κατεδάφισαν το ΕΣΥ. Για το 3ο μνημόνιο, είπε ότι ζητά χωρίς να προσδιορίζει, μείωση δαπανών, βελτίωση διαχείρισης νοσοκομείων, συγκεντρωτικές κεντρικά προμήθειες,  ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θεραπευτικά πρωτόκολλα, μηχανοργάνωση και ηλεκτρονικά παραπεμπτικά κλπ. Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση και στους ανασφάλιστους για το σύνολο αναγκών και όχι μόνο με το "κόψιμο" του 5ευρου στη βάση ενός χάρτη υγείας με δομημένο σύστημα.
Για την άντληση εσόδων έκανε λόγο για αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος, καταπολέμηση διαφθοράς και αντιμετώπιση της ανεργίας για ένα ασφαλιστικό βιώσιμο και υγιές, για χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να καλύπτει τις υποχρεώσεις του συνολικά.
Έθεσε θέμα ολιστικής φροντίδας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, σημειώνοντας πως υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο προς ψήφιση, με στόχο όχι μόνο την απουσία ασθένειας, αλλά προαγωγή της ψυχικής και σωματικής ευεξίας. 
Χαρακτήρισε ως συμπληρωματικό τον ιδιωτικό τομέα προς το δημόσιο, με μονάδες υγείας στις γειτονιές με γενικό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, οδοντίατρο και μονάδες αναφοράς που θα εφημερεύουν ως αργά το βράδυ, για περιστατικά που δεν απειλείται η ζωή και συνεργασία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Για τη συνταγογράφηση έθεσε θέμα τήρησης της δεοντολογίας, αντί των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών, για την εξοικονόμηση πόρων, προτείνοντας ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαφανή, με πρωτόκολλα δεσμευτικά για τους γιατρούς και την κοινωνία. Έθεσε θέμα δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας, φαρμακαποθήκης, ενίσχυση του ΙΦΕΤ και ΕΟΦ, και μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο φάρμακο, συνολικές παρεμβάσεις ώστε το φάρμακο να είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορευματικό είδος .
Χαρακτήρισε βασικό καθήκον τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, με νομοσχέδιο με επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μέτρα που θα περιλαμβάνει αφορούν την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία, αλλά ιδίως στα νησιά,  σχεδιασμό προσλήψεων, αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αξιοποίηση όλων των κλινών ΜΕΘ και αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος που να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού, με κλινικές που θα στελεχώνονται από τουλάχιστον 4 γιατρούς.
Υπογράμμισε τις ελλείψεις γιατρών, οι οποίοι μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, σημειώνοντας πως λείπουν γιατροί επείγουσας ιατρικής, παιδίατροι, κλπ, και αναφέρθηκε σε προγραμματισμό για προώθηση προσλήψεων γιατρών τονίζοντας ότι η κάλυψη των ανασφαλίστων σήμερα γίνεται σε πολεμικές συνθήκες καθώς πηγαίνουν σε άδεια τμήματα!

Ν.Δ.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το ΕΣΥ άντεξε, με την ολοκληρωμένη πολιτική υγείας που άσκησε η ΝΔ με τη σταθερή χρηματοδότηση και τις προσπάθειες του προσωπικού του Συστήματος. Υπογράμμισε τα λιγότερα ληξιπρόθεσμα σε ιδιώτες παρόχους και φαρμακοποιούς, λέγοντας πως η χρηματοδότηση από Ιανουάριο - Αύγουστο 2014 έφτασε τα 891 εκ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα φέτος ήταν μόλις 338 εκ. ευρώ. Κατήγγηλε ότι δεν προχώρησαν έτοιμες  προσλήψεις, ούτε έτοιμη απόφαση για τους ανασφάλιστους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος απώλειας πιστώσεων από το ΕΣΠΑ.
Ως μεγαλύτερη πρόκληση για βιωσιμότητα συστήματος υγείας χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση και βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, με μεικτό σύστημα (φορολογία και εισφορές) τονίζοντας ότι μετά τον Ιανουάριο η πληρωμή της εφορίας έγινε εθνικό καθήκον, ενώ η ομαλή χρηματοδότηση έχει διαταραχθεί από την μη απόδοση των εισφορών.
Σημείωσε την ανάγκη για καινούρια χρηματοδοτικά μοντέλα και διαρθρωτικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ για να μην ξεφεύγουν οι στόχοι, επιβάλλονται αυξημένα clawback στη φαρμακοβιομηχανία και να διασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση. 
Για την πρωτοβάθμια, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ΠΟΥ, τονίζοντας ότι από τα 1300 επείγοντα στις εφημερίες του Ευαγγελισμού, μόλις τα 300 αφορούν πραγματικά νοσοκομειακά περιστατικά. Αντίστοιχα, στο ΙΚΑ, οι δομές αναλώνονταν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Σημείωσε πως πρέπει να υπάρξουν συνεργασίας και συμπράξεις, καθώς οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι, ενώ αναφέρθηκε σε νέες μορφές χρηματοδότησης (όπως χρηματοδοτική μίσθωση) να αντικαταστήσει το κράτος, το γηρασμένο εξοπλισμό.
Για τη συνταγογράφηση με δραστική δεν απάντησε αν είναι σωστό ή λάθος, και έκανε λόγο για βούληση ανάπτυξης δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας και αποθήκης, όταν στο προηγούμενο τέτοιο εγχείρημα, το κράτος απέτυχε. Έκανε σαφή τη θέση για διασφάλιση της πρόσβασης σε νέα καινοτόμα φάρμακα και στην εξοικονόμηση 370 εκ. ευρώ από τα δύο τελευταία δελτία τιμών. 
Μίλησε για θεραπευτικά πρωτόκολλα και ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας, ενώ σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει γεράσει, παρατήρησε κύμα φυγής από συνταξιοδοτήσεις και πρότεινε να "το φτιάξουμε από την αρχή με γερές βάσεις". Πρόσθεσε την ανάγκη μέριμνας για μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση όπου υστερεί η χώρα, αλλά και κατ΄οίκον νοσηλεία που θα δώσουν "ανάσα" στο ΕΣΥ.
Όσον αφορά τις προσλήψεις είπε ότι δεν γίνονται προσλήψεις σε ΜΕΘ, αλλά γίνονται στην ΕΡΤ.
Αναφέρθηκε όμως στη μετανάστευση και στο παράλογο, να μας λείπουν γιατροί για να καλύψουμε βασικές ανάγκες, εξαιτίας της μετανάστευσης των γιατρών που έφερε τις λίστες σε ορισμένες ειδικότητες, με μηδενική ζήτηση.

Λαική Ενότητα 
Εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Μιχάλης Μπέρτσιος, ξεκίνησε ζητώντας κατάργηση του μνημονίου και διαγραφή του χρέους, για να τονίσει ότι οι ιδιωτικές δαπάνες ήδη από το 2006 είχαν φτάσει το 42%, δείκτη που δείχνει ότι όταν αυξάνονται πληρωμές, αυξάνεται νοσηρότητα. "Η χώρα βρίσκεται σε ουσιαστική πτώχευση" είπε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε δημόσιο σύστημα υγείας που για λόγους ιατρικούς μειώνονται η νοσηρότητα και θνησιμότητα, και πρότεινε χρηματοδότηση από το φορολογικό σύστημα ως μόνη λύση για χρηματοδότηση στην υγεία.
Ανέφερε ότι δόθηκαν 6 εκ. ευρώ για χάρτη υγείας που δεν έχουμε, ενώ χρειαζόμαστε προσωπικό γιατρό, παιδίατρο, ΤΕΠ, ΕΚΑΒ, ιατρική εργασίας, πρόληψη και προαγωγή της πρωτοβάθμιας υγείας, να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, με τα οποία η διασύνδεση πρέπει να είναι λειτουργική.
Χαρακτήρισε το φάρμακο κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να είναι φθηνό. Είπε ότι προ μνημονίου απορροφούσε το  2,5% του ΑΕΠ όταν στη Γερμανία απορροφούσε το 1,7% . Τώρα είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας  στο 1%. Για τη συνταγογράφηση με δραστική τάχθηκε υπέρ του βιοισοδύναμου γενοσήμου, όπου στη λίστα πρέπει να περιλαμβάνονται τα 5 καλύτερη γενόσημα να είναι εξασφαλισμένος ο ασθενής, τονίζοντας ότι υπάρχουν εξαιρέσεις πχ. αλλεργία στο έκδοχο. Έθεσε θέμα φθηνής τιμής μέσω συσκευασίας που καθορίζεται από την ανάγκη τηςθεραπείας, κατάργηση της διαφήμισης, και υποστήριξε την περίπτωση δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας και φαρμακαποθήκης, απαντώντας πως το κράτος απέτυχε ως επιχειρηματίας γιατί ήταν διεφθαρμένο.
Τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ για τους νέους γιατρούς παρέθεσε μελέτη που δείχνει ότι έχουμε διπλάσια ποσοστά αυτοκτονιών, διαζυγίων, burnout, mobing syndrome απ΄ότι εξωτερικό, γιατί οι νέοι γιατροί αντιμετωπίζονται ως "ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές".

ΚΚΕ
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Ηλίας Σιώρας, υπογράμμισε ότι από τα μνημόνια, έχουμε μείωση προσδόκιμου επιβίωσης από τα 83 στα 81 έτη και αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας από 2,8 στο 3,7 τοις χιλίοις.
Χαρακτήρισε χυδαία υποκρισία να λέμε κοινωνικό αγαθό την υγεία, όταν αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και πρότεινε κοινωνική συσπείρωση για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.
Κατήγγηλε ότι οι πόροι της υγείας βαίνουν μειούμενοι κάθε χρόνο από 1,6 δισ. ευρώ το 2014 στο 1,4 δις ευρώ το 2015 τη στιγμή που αυξήθηκαν οι εισφορές συνταξιούχων, από τις οποίες θα πληρωθούν οι επικουρικοί γιατροί, αναλαμβάνοντας έτσι οι πάμπτωχοι συνταξιούχοι την υποχρέωση του κράτους.
Αναφέρθηκε στη μετανάστευση των γιατρών, αλλά και την αποψίλωση του ΕΣΥ.
Για το φάρμακο, είπε πως για να είναι κοινωνικό αγαθό δεν πρέπει να υπάρχει το στοιχείο του κέρδους και τάχθηκε υπέρ της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης, με κρατικά φαρμακεία.
Διευκρίνισε ότι εντός Ε.Ε. κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, γιατί θα υπάρξουν πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού.
Πρόσθεσε όμως ότι από το 2009 μέχρι τώρα, μειώθηκε η κρατική συμμετοχή  στο φάρμακο κατά 57%, ενώ αυξήθηκε η συμμετοχή ασθενών κατά 43%. 
Προσδιόρισε τα κενά στα νοσοκομεία στις 25.000 από το 2009, λέγοντας πως από τα 110.000 άτομα προσωπικό, τώρα υπηρετούν στο ΕΣΥ 75.000-78.000 διευκρινίζοντας ότι από το μνημόνιο δεν προβλέπονται προσλήψεις.

ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Βασίλης Λαοπόδης αναφέρθηκε στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και ασφαλιστικού μέσω της υποχρηματοδότησης και έθεσε ως στόχο το πώς θα περισώσουμε το κράτος πρόνοιας, πώς θα εξασφαλίσουμε πόρους να καλύψουμε ανισότητες για τους κατοίκους της χώρας, γιατί διαφορετικά δεν θα επιβιώσει η κοινωνία.
Μίλησε για ένα καθολικό σύστημα με εξασφάλιση αναλογικότητας πληρωμών, εξασφάλιση χρηματοδότησης, στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών, χωρίς να είναι ανταποδοτικό.
Υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ έχει υποστεί διακοπή την γνώσης εκεί όπου η γνώση παράγεται, λέγοντας πως χρειαζόμαστε εκπαιδευμένους γιατρούς, και σημείωσε πως έχουμε σήμερα 75000 γιατρούς, όταν χρειαζόμαστε 30.000.
Υποστήριξε τη συνύπαρξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στελέχωση μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας με βάση το χάρτη υγείας που δεν έχουμε δει ποτέ, επένδυση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην τεχνολογία, αλλά και στη γνώση που δεν εξυπηρετείται με την πολυδιάσπαση. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι έχουμε 20 νευροχειρουργικές κλινικές και 360 νευροχειρουργούς, όταν ετησίως πραγματοποιούνται 1200 επεμβάσεις και εμβολισμοί, συνολικά, αριθμός ικανός να διατηρήσει το δικαίωμα χειρουργικής σε 12 νευροχειρουργούς!
Για το φάρμακο, τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση της κλινικής έρευνας για εισροή πόρων, αλλά και ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας γενοσήμων και για λόγους συμφέροντος εργασίας και επενδύσεων, είπε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τα γενόσημα και την ονομαστική καταγραφή τους.
Υπογράμμισε την ανάγκη οι μάνατζερ υγείας να έχουν γνώσεις ιατρικής για να μην είναι ευάλωτοι στην εξειδίκευση των γιατρών, την διευθέτηση της δυνατότητας των αλλοδαπών να πληρώνουν όταν δέχονται υπηρεσίες υγείας στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα των ανασφάλιστων προϋπήρχε, γιατί υπήρχε μαύρη εργασία και έλλειψη φοροδοτικής διάθεσης, μόνο που το μνημόνιο, το προσφυγικό ρεύμα και η μετανάστευση το διόγκωσαν.