Οι πρώτες 60 δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την λειτουργία τους το καλοκαίρι. Μέχρι το τέλος του 2017, θα λειτουργούν 239 δομές, στελεχωμένες με περίπου 3.000 άτομα προσωπικό. Πρόκειται για πρωτοβουλία εμβληματικής σημασίας.

Με τη δήλωση αυτή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σήμα για την έναρξη της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια - εξωνοσοκομειακή - περίθαλψη κατά τη διάρκεια συμβολικής επίσκεψής του στο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο από το 2009 και καλύπτει περίπου 400.000 κατοίκους που ζουν σε λαϊκές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την επίσκεψή τους, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας παρουσίασαν την επικείμενη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τη δημιουργία 240 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ή ιατρείων γειτονιάς έως το 2018.

Η μεταρρύθμιση εντάσσεται στην πρόσφατη δέσμευση της χώρας μας στον ΠΟΥ για καθολική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία αποτυπώνεται και στο τελευταίο συμπληρωματικό μνημόνιο. Στο πλαίσιο της τελευταίας δέσμευσης, η κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους στην περίθαλψη και να προχωρεί στη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος ΠΦΥ. Η σχετική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός του μηνός.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση "επαναστατική" και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας πως δεν έδωσαν βάρος στον πολίτη, αλλά στα σκάνδαλα: "Η έννοια μεταρρύθμιση, μετά από χρόνια μνημονίων, έχει καταγραφεί αρνητικά στον πολίτη, γιατί όσοι κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια εννοούσαν προνομιακή εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για τέτοιου είδους πρακτικές. Η δική μας μεταρρύθμιση όμως έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Brain drain
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στη μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, (brain drain), λέγοντας ότι "δίνουμε μάχη για να σταματήσει" και απευθυνόμενος προς τους νέους γιατρούς, είπε: "Θέλω με την ευκαιρία να απευθυνθώ στους γιατρούς που τελειώνουν και παίρνουν τώρα την ειδικότητά τους να εμπιστευτούν αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση της υγείας και να μείνουν εδώ.

Είναι δύσκολες οι συνθήκες, άφησαν τη χώρα με τα ταμεία άδεια, σχεδιάζοντας την αριστερή παρένθεση, οι προηγούμενοι. Εμείς πήραμε τους προϋπολογισμούς και τα καταφέραμε να αυξήσουμε τις δαπάνες στην υγεία", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε λέγοντας "Δεν λέει κανείς ότι είμαστε στον παράδεισο, αλλά δώσαμε μάχη απέναντι σε κατεστημένα και τα καταφέραμε και θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά κυρίως τους γιατρούς τους νοσηλευτές τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δίνουν σκληρή μάχη. Όταν ακούμε ότι η μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγείας είναι σοβιετικού τύπου, όταν ακούμε από τον τομεάρχη της ΝΔ ότι θα τα αλλάξουν όλα και θα απολύσουν τον κόσμο, τους αφήνουμε, γιατί τώρα τελευταία όλα τα ακούνε πέτσινα, τα αντίμετρα πέτσινα, το κύπελλο στον ΠΑΟΚ, πέτσινα τα κέντρα υγείας. Πέτσινη είναι η ευαισθησία τους απέναντι στον λαό". 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλο πάρτι στον χώρο της υγείας» πρόσθεσε ότι «όλα θα έρθουν στο φως» και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι δύο χρόνια δίνουμε μια δύσκολη μάχη με το παλιό σύστημα και μέσα, αλλά και έξω, μας έχουν βάλει τη σκανδάλη στον κρόταφο. Έχω όμως την πεποίθηση ότι τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο, γνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες, αλλά, μετά από 7 χρόνια, ο καθένας από εμάς μπορεί να δει που οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος, υπάρχει ορίζοντας υπάρχει προοπτική. Ας συνεχίσουν έτσι τα ΜΜΕ, όραμά μας πρώτο μέλημα η στήριξη του κοινωνικού κράτους που λεηλάτησαν τα χρόνια της ανάπτυξης και αποτελείωσαν τα χρόνια της κρίσης, θα τα καταφέρουμε».

Περιστατικό
Κατά την εκδήλωση, συνταξιούχος προσέγγισε τον Πρωθυπουργό και τον ρώτησε: "Παίρνω σύνταξη 652 ευρώ και πρέπει να πληρώσω ΕΝΦΙΑ και εφορία, πώς θα ζήσω;".

Ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε πού μένει και πώς περνάει, και ο συνταξιούχος του απάντησε:"Μειώσεις δεν είδα από εσάς. Είδα από τη ΝΔ. Από σας είδα μόνο 5 ευρώ".

"Να τα λέμε και αυτά, παραλάβαμε ένα διαλυμένο σπίτι", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Η ΕΙΝΑΠ
Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε ότι αύριο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, ενώ ήδη έχει εκφράσει τη διαφωνία της, καταγγέλλοντας υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, κάλυψη ελάχιστου πληθυσμού, ελαστικές σχέσεις εργασίας και αμφίβολη χρηματοδότηση.