Ερευνητές των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, με επικεφαλής την ειδική στη γενετική των βακτηρίων Άσλι Ερλ του Ινστιτούτου Broad, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Cell", ανέλυσαν το γονιδίωμα του εντερόκοκκου, ανατρέχοντας στο εξελικτικό του παρελθόν.

Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι ο πρόγονος των εντερόκοκκων εμφανίστηκε πριν από 425 έως 500 εκατ. χρόνια, σε μια εποχή που άρχιζαν να έρπουν τα πρώτα ζώα στην ξηρά, έχοντας βγει από τη θάλασσα.

Τότε προφανώς ο εντερόκοκκος τρύπωσε στο σώμα τους και, στην μακραίωνη πορεία του, απέκτησε νέα γονίδια και τις άκρως ανθεκτικές ιδιότητές του, με συνέπεια η αντίστασή του στα αντιβιοτικά να αποτελεί σήμερα επείγον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου το 5% των ασθενών στα νοσοκομεία αναπτύσσει κατά την παραμονή του εκεί τέτοιες ανθεκτικές λοιμώξεις.

Τα βακτήρια εμφανίσθηκαν σχεδόν πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ τα πρώτα ζώα πριν από 542 εκατομμύρια χρόνια μέσα στη θάλασσα. Τα πρώτα ζώα ζούσαν μέσα σε μια θάλασσα γεμάτη βακτήρια, όταν τα τελευταία έμαθαν να ζουν μέσα και πάνω στα ζώα, πότε βοηθώντας τα (π.χ. να διασπάσουν την τροφή) και πότε αρρωσταίνοντάς τα. Όταν 100 εκατ. χρόνια αργότερα, τα ζώα έκαναν τη "μεγάλη έξοδο" από τα νερά προς τη στεριά, πήραν μαζί τους τα μικρόβια.

Οι εντερόκοκκοι ζουν μέσα στα περισσότερα ζώα της ξηράς. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πιθανότατα ζούσαν, επίσης, στο έντερο όλων σχεδόν των ζώων που υπήρξαν κάποτε (των δεινοσαύρων συμπεριλαμβανομένων) και τα οποία σήμερα έχουν, πια, εξαφανισθεί. Κάθε φορά που εμφανιζόταν μια νέα κατηγορία ζώων, έκανε την εμφάνισή του κι ένα νέο είδος εντερόκκοκου, που θα συμβίωνε με τα νέα ζώα.