Αυτό έδειξε η νέα ανάλυση της Διεθνούς Μελέτης Δυσλιπιδαιμίας (DYSIS II), με δεδομένα από 21 χώρες και ασθενείς από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Άπω Ανατολή. Οι ασθενείς, που συμμετείχαν στη μελέτη, λάμβαναν τουλάχιστον για τρεις μήνες θεραπεία μείωσης των επιπέδων των λιπιδίων, η οποία αφορούσε κυρίως σε μέτριας ισχύος μονοθεραπεία με στατίνες.

«Παρόλη την επί δεκαετίες επαγρύπνηση για την LDL χοληστερόλη και τη διαθεσιμότητα των θεραπευτικών επιλογών, οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου με στεφανιαία νόσο ανά τον κόσμο δεν επιτυγχάνουν τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερόλης από τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2012, για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων» ανέφερε ο Λάζαρος Πουγγίας, MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής της MSD Ελλάδας.

Από τους ασθενείς σε θεραπεία το 25,7% αυτών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ΟΟΣ) και το 30,6% των ασθενών με σταθερή στεφανιαία νόσο (ΣΝ) πέτυχαν επίπεδα LDL- C <70 mg/dL, με τη μέση απόσταση από τα επίπεδα του στόχου να είναι 34 mg/dL για ασθενείς με ΟΣΣ και 23 mg/dL γι΄ αυτούς με ΣΝ.