Διήμερο χωρίς δημόσιες δομές υγείας ξεκινά σήμερα λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών που αποφάσισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ κατά των νέων μνημονιακών μέτρων που ψηφίζονται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Στην απεργία σήμερα μόνο, με 24ωρη απεργία, θα μετέχουν και οι ιδιώτες γιατροί, καλυπτόμενοι από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και οι εργαζόμενοι στην υγεία, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Αντίστοιχα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι γιατροί του ΠΕΔΥ, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Για λόγους ασφαλείας, τα επείγοντα περιστατικά θα καλύπτονται από προσωπικό ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στο δημόσιο, σήμερα θα πραγματοποιηθούν δύο κεντρικές συγκεντρώσεις: η πρώτη της ΑΔΕΔΥ στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και η δεύτερη του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αντί σύγκλισης των Δημοσίων Δαπανών Υγείας με το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, έχουμε περαιτέρω μείωση 120 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόσληψη προσωπικού και η επαρκής χρηματοδότηση των Νοσοκομείων παραπέμπονται στις καλένδες.

Η ΟΕΝΓΕ, επισημαίνει ότι με τα νέα μέτρα κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος της Υγείας του λαού, των δικαιωμάτων των υγειονομικών.
Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει ανερυθρίαστα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιβάλλει νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο «όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών». Με τα νέα μέτρα μειώνεται κατά 30% το ποσό που θα αποζημιώνεται για φάρμακα, εξετάσεις και άλλα.
Παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη θεσμοθέτηση του «κόφτη» των Τοπικών Μονάδων Υγείας προς τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία που θα λειτουργούν με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.