Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σεούλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τσαν-Γουόν Κιμ, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 47.000 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία 42 ετών, χωρίς διαγνωσμένα καρδιολογικά προβλήματα. Αυτό που έκαναν ήταν να συσχετίσουν τις συνήθειες του ύπνου με την κατάσταση των αρτηριών καθενός εκάστου. Η μέση διάρκεια ύπνου ήταν 6,4 ώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology», όσοι κοιμούνταν πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο (το πολύ πέντε ώρες), είχαν 50% περισσότερο ασβέστιο στις αρτηρίες τους, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά ώρες. Όσοι κοιμούνταν πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο (τουλάχιστον εννέα ώρες), είχαν 70% πιο πολύ ασβέστιο. Όσοι ανέφεραν ότι η ποιότητα του ύπνου τους δεν ήταν καλή, είχαν πιο πολύ ασβέστιο και ακαμψία στις αρτηρίες. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονταν οι αρτηρίες όσων κοιμούνταν καλά και περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ. Όσοι κοιμούνταν λίγο, ήταν πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη ή διαβήτη τύπου 2, να καπνίζουν και να είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Η συγκέντρωση ασβεστίου στις αρτηρίες συνδέεται άμεσα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση (αθηρωμάτωση), που μπορεί να εξελιχθεί σε στεφανιαία νόσο και, τελικά, σε έμφραγμα ή σε εγκεφαλικό.