Για πειράματα που έχουν αποτύχει και για κανιβαλισμό στην αγορά φαρμάκου έκανε λόγο χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, εκθέτοντας τις απόψεις του Συλλόγου για το πολυνομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις που αφορούν τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορούν να φοροδιαφύγουν, ωθούνται στη φοροδιαφυγή, καθώς οι εισφορές που καταβάλλονται δεν λογίζονται ως έξοδο πλέον. 
Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνονται εισφορές επί εισφορών και φόροι επί φόρων από κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, όπως οι φαρμακοποιοί.

ΜΗΣΥΦΑ
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τα ΜΗΣΥΦΑ, ο κ. Λουράντος, υπογράμμισε ότι στην λιανική τιμή τους, εμπεριέχεται η επιστημοσύνη γιατρού και φαρμακοποιού, οι υπηρεσίες, οι γνώσεις παρενεργειών και ενεργειών, η ευθύνη. Καμία εξίσωση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ ΜΗΣΥΦΑ με οποιοδήποτε καταναλωτικό αγαθό. Τα προϊόντα αυτά, δεν είναι για κατανάλωση, είναι για να τα πάρει ο ασθενής. Από φαρμακείο που σημαίνει επιστήμη, όχι από σούπερ - μάρκετ που σημαίνει ανάλωση.
Επεσήμανε ότι οι πιέσεις ασκήθηκαν από "ντόπια συμφέροντα", καθώς οι ίδιες εταιρίες που παράγουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, παράγουν και ΜΗΣΥΦΑ.
"Η κυβέρνηση, στο ίδιο νομοσχέδιο παραδέχεται ότι θα αυξηθούν τα φάρμακα, και προφυλάσσει τον εαυτόν της", δήλωσε ο κ. Λουράντος και συνέχισε: "Προβλέπει τη νοσοκομειακή τιμή, αλλά αφήνει τις τιμές για το κοινό να αυξηθούν, προβλέποντας μια ενδεικτική τιμή, αλλά η χονδρική, αφήνεται ελεύθερη. Έτσι, οι φαρμακευτικές θα ζητούν από τους φαρμακοποιούς να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες ή παραγγέλνοντας μικρή ποσότητα, δεν θα κερδίζουν θα κερδίζουν τίποτα. Αυτός ο κανιβαλισμός πρέπει να σταματήσει".

Γενόσημα
Σε ότι αφορά το Άρθρο 93, ο κ. Λουράντος σημείωσε πως ο πολίτης πάει στο φαρμακείο με συνταγή και λέει στο φαρμακοποιό "δώσε μου τα φάρμακα". Στο μεταξύ όμως, ο γιατρός, "κλειδώνει" το φάρμακο και ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να κάνει αλλαγή στα γενόσημα. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει και να πάρει το πρωτότυπο με την υπογραφή του. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει ποινή για τον φαρμακοποιό, όταν η επιλογή είναι του γιατρού και του ασθενούς.
"Πειράματα έγιναν και έχουν αποτύχει. Αυτά πρέπει να απαλειφθούν και δεν μπορούν να επιβάλλονται πρόστιμα, σε καμία περίπτωση", κατέληξε για το θέμα ο κ. Λουράντος.

Κυριακές και ωράριο
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο άνοιγμα των φαρμακείων τις Κυριακές και στην απελευθέρωση του ωραρίου, σημειώνοντας ότι πλέον, τα φαρμακεία ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν. Και αναφερόμενος στο άνοιγμα των φαρμακείων τις Κυριακές, είπε πως "ο ελληνικός λαός δεν  έχει απεριόριστες ικανότητες να ξοδεύει για  να ξοδέψει περισσότερο. Όσο κι αν μείνουν τα μαγαζιά ανοικτά, απλά μετατίθεται ο τζίρος από τις καθημερινές, στην Κυριακή".