Πόσες φορές μετά από έναν άσχημο ύπνο δεν δείχνουμε "κομμένοι", χωρίς όρεξη για πολλά πολλά... Ο ύπνος έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, αλλά η επίδρασή του είναι άμεσα ορατή και στην εξωτερική εμφάνιση, καθώς και στις κοινωνικές δεξιότητες, όπως λέει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Royal Society Open Science.

Οι 25 εθελοντές, που συμμετείχαν, συμφώνησαν να φωτογραφηθούν, αφού είχαν κοιμηθεί καλά και αρκετές ώρες δυο νύχτες σερί και μετά ξανά, αφού είχαν κοιμηθεί μόλις από τέσσερις ώρες για δύο βράδια στη σειρά.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από 122 άτομα να κοιτάξουν τις φωτογραφίες, βαθμολογώντας το κάθε άτομο για την ελκυστικότητα, την υγεία, την υπνηλία και την αξιοπιστία - και απαντώντας στην ερώτηση: "Πόσο θα θέλατε να συναναστραφείτε με το άτομο της φωτογραφίας;".

Όταν περιορίστηκε ο ύπνος, οι εθελοντές θεωρούνταν λιγότερο ελκυστικοί, λιγότερο υγιείς και πιο νυσταγμένοι και οι κριτές δεν ήθελαν να τους συναναστραφούν κοινωνικά - δεν υπήρχε διαφορά στην αξιοπιστία, που εξέπεμπαν τα πρόσωπα.

"Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η φυσιολογική απώλεια ύπνου μπορεί να ανιχνευθεί σε ένα πρόσωπο και ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αλληλεπιδράσουν με ένα άτομο που έχει στερηθεί τον ύπνο", ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο Dr. Gayle Brewer, ειδικός στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε στο BBC: "Η κρίση της ελκυστικότητας είναι συχνά ασυνείδητη, αλλά όλοι την κάνουμε και είμαστε σε θέση να βρούμε ακόμη και μικρά σημάδια, όπως εάν κάποιος φαίνεται κουρασμένος ή άρρωστος.

Θέλουμε οι συνεργάτες μας να είναι ελκυστικοί και ενεργητικοί. Αυτή η μελέτη αποτελεί μια καλή υπενθύμιση του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για εμάς".

Από την πλευρά της η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Tina Sundelin δήλωσε: "Οι άνθρωποι που φαίνονται πιο ελκυστικοί θεωρείται, επίσης, ότι έχουν καλύτερες κοινωνικές ικανότητες (σύμφωνα με πολλές προηγούμενες μελέτες), οπότε ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άλλοι θέλουν να συνευρίσκονται κοινωνικά με αυτούς τους ανθρώπους.

Όμως όσοι φαίνονται κουρασμένοι, αναμένεται να μην είναι καλή παρέα (λιγότερο προσεκτικοί, λιγότερο κοινωνικοί) ή ίσως να συνιστούν κίνδυνο, καθώς η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με περισσότερα λάθη. Ίσως, πάλι, να είναι ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων".