Έντονα αντιδρούν οι γιατροί με την υποχρεωτική συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία, καθώς η αιφνιδιαστική αλλαγή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ, έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας.

Ήδη με επιστολή του προς την διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, ζήτησε να ενημερωθεί βάσει ποιάς εγκυκλίου η ΗΔΙΚΑ προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι αδιανόητο να μην ενημερώνονται οι ιατρικοί φορείς για αυτά τα σημαντικότατα ζητήματα και αιφνιδίως να λαμβάνουν γνώση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στον υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό.

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης με την επιστολή του, επισήμανε ότι με την συγκεκριμένη αλλαγή του συστήματος, δεν είναι δυνατόν πλέον να εφαρμοστεί η απόφαση για την ελάχιστη ποσόστωση των εκτός πατέντας πρωτοτύπων και τον στόχο που έχει τεθεί.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

"Σε συνέχεια της ενεργοποίησης από την ΗΔΙΚΑ της μνημονιακής επιταγής για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία, και την αφαίρεση της δυνατότητας αναγραφής της εμπορικής ονομασίας, επιθυμούμε να μας ενημερώσετε σύμφωνα με ποια εγκύκλιο προβήκατε στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β’ 117) για τον έλεγχο των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων και την ένταξη στη ποσόστωση αυτή των πρωτότυπων φαρμάκων εκτός προστασίας, δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται πλέον ύστερα από την αιφνίδια αυτή εξέλιξη.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι αδιανόητο να μην ενημερώνονται οι Ιατρικοί φορείς για αυτά τα σημαντικότατα ζητήματα και αιφνιδίως να λαμβάνουν γνώση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά και με επιστημονικά και επαναδιατυπώνοντας τη πάγια θέση μας, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή αναμένουμε την άμεση απάντηση σας, αλλά και την θέση σας επί του σοβαρού αυτού ζητήματος".