Η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για την πρώτη σημαντική θεραπευτική πρόοδο εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το nivolumab, τον πρώτο αναστολέα του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1 στην Ευρώπη, που έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο, πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται για περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο θανάτους κάθε έτος. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους της νόσου και ευθύνεται για περίπου το 85% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο, τα ιστολογικά χαρακτηριστικά και τον υπότυπο του καρκίνου του πνεύμονα. Η  πλειοψηφία των ασθενών με NSCLC έχουν νόσο προχωρημένου σταδίου τη χρονική στιγμή της διάγνωσης. Παγκοσμίως, το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη για τον NSCLC Σταδίου Ι είναι μεταξύ 47 και 50%, ενώ για τον NSCLC Σταδίου IV το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη μειώνεται στο 2%.

Η έγκριση του εν λόγω φαρμάκου δόθηκε με βάση τη μελέτη Checkmate -017, που κατέδειξε ότι το nivolumab σχεδόν διπλασίασε τη συνολική επιβίωση των ασθενών στον ένα χρόνο, έναντι της χημειοθεραπείας (42% έναντι 24%) και επέδειξε 41% μείωση του κινδύνου θανάτου έναντι της δοσεταξέλης.  

«Με την έγκριση του nivolumab στην ΕΕ, οι ασθενείς στην Ευρώπη έχουν για πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, πρόσβαση σε μία εντελώς νέα θεραπευτική μέθοδο για τον προχωρημένο, πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, η οποία έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει την καθιερωμένη θεραπεία» δήλωσε ο Emmanuel Blin, Senior VP, Head of Commercialization, Policy and Operations, Bristol-Myers Squibb.

«Η σημερινή έγκριση του nivolumab για το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα εκ πλακωδών κυττάρων αποτελεί πραγματικά μία σημαντική πρόοδο για τους ασθενείς, που παλεύουν ενάντια σε αυτή την επιθετική  νόσο, καθώς και για τους παρόχους φροντίδας της υγείας που τους αντιμετωπίζουν» δήλωσε ο Rolf Stahel, MD, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας και Καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. «Το nivolumab έχει επιδείξει στατιστικά και κλινικά σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας έναντι της καθιερωμένης φροντίδας σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Η έγκριση αυτή ενισχύει το επιστημονικό υπόβαθρο της Ανοσο-Ογκολογίας και εμπλουτίζει τις γνώσεις μας αναφορικά με το ρόλο της έκφρασης του PD-L1.»