Κρίσιμες αλλαγές ειδικά στον τομέα της υγείας, οι οποίες έχουν θετικό εξυγιαντικό χαρακτήρα στη λειτουργία του συστήματος, περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παρουσιάζοντας τις διατάξεις που αφορούν τον τομέα υγείας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο δέσμες μέτρων, η μία αφορά την κεντρικοποίηση των προμηθειών μέσω ενός νέου φορέα διαχείρισης των προμηθειών υγείας, και η δεύτερη την πολιτική φαρμάκου.

Ειδικά για την τελευταία, συμφώνησε με την κεντρική διαπίστωση ότι η μνημονιακή πολιτική φαρμάκου έχει φθάσει σε αδιέξοδο και ότι η πολιτική των οριζόντιων παρεμβάσεων και μείωσης των τιμών των γενοσήμων και τελευταία και των off patent δημιουργεί στρεβλώσεις.

Δεσμεύθηκε για το λόγο αυτό, μετά κλείσιμο της αξιολόγησης να ξεκινήσει οργανωμένη συζήτηση "για να αλλάξουμε αρχιτεκτονική σε αυτό το τοπίο", καθώς πλέον "έχουμε στοιχεία για να διεκδικήσουμε ένα νέο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής".

Αρνήθηκε ότι και αυτά τα μέτρα είναι οριζόντια και αποτελούν εισπρακτικού τύπου παρεμβάσεις, τόνισε ότι κάτι τέτοιο "δεν ισχύει", γιατί "για πρώτη φορά, προωθούνται μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στον τομέα του φαρμάκου".

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, λέγοντας ότι μπαίνει φίλτρο για την αποζημίωση καινοτόμων φαρμάκων, πρώτον στις χώρες που κυκλοφορούν και αποζημιώνουν φάρμακα στην Ευρώπη με κριτήρια ΗΤΑ και δεύτερον με κριτήρια κλινικής αποτελεσματικότητας θεραπευτικής κλινικής αξίας κάλυψης μη υπαρκτών θεραπειών και σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας.

Πρόσθεσε ότι γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα σε τομέα που υπήρχε πλήρης απουσία, στον  τομέα διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών για τα νέα φάρμακα. "Ξεκινήσαμε από πέρυσι και θωρακίζουμε θεσμικά και νομικά την επιτροπή του ΕΟΠΥΥ", είπε ο κ. Ξανθός και συνέχισε προσθέτοντας ότι η επιτροπή έχει ήδη καταλήξει για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, και "θα το ολοκληρώσουμε το επόμενο διάστημα".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της χώρας μας, για διακρατικές συνεργασίες στην διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων σε τιμές δίκαιες και βιώσιμες για το σύστημα υγείας, έκανε μνεία στην Διακήρυξη της Μάλτας από έξι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κατέληξε λέγοντας πως "έχουμε στείλει σήμα στη φαρμακοβιομηχανία ότι δεν μπορεί να συμπιέζει ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών της Ευρώπης. Τα νέα φάρμακα προκαλούν επιπλέον κόστος 7,5%-10% της φαρμακευτικής δαπάνης, γι΄ αυτό, για να είναι το σύστημα βιώσιμο, χρειάζεται μείωση των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας".

Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε την "ενισχυμένη έκπτωση στις πολυεθνικές" όπως χαρακτήρισε το νέο rebate 25% για ένταξη στη θετική λίστα, ενώ αναφερόμενος στο νέο ενοποιημένο rebate όγκου, το χαρακτήρισε δικαιότερο, καθώς οι μεγάλες πωλήσεις επιβαρύνονται περισσότερο.

Συνέχισε αναφερόμενος στην εισαγωγή διαρθρωτικών αλλαγών σε ότι αφορά την ορθολογική συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον έλεγχο των γιατρών και τη στάση των φαρμακοποιών στη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων.

Στα αντίμετρα, ανέφερε την παρέμβαση μείωσης 50% ή μηδενικής συμμετοχής πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη.