Υπάρχουν πάνω από 500.000 Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα που συμβάλλουν στη διάγνωση και στη θεραπεία της υγείας των ανθρώπων. Κάθε 38 λεπτά κατατίθεται στην Ευρώπη ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και κάθε 3 μήνες ανακαλύπτεται ένα νέο διαγνωστικό μέσο για την ανάσχεση μιας πανδημίας. Αυτά υπογράμμισαν σε επιστημονική εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ενημέρωσης για τα Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα,τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ). Όπως είπαν, η Ευρωπαϊκή αγορά Ιατρικής Τεχνολογίας εκτιμάται στα €100 δις και αποτελεί το 28% της παγκόσμιας αγοράς, με πάνω από το 95% των επιχειρήσεων να είναι μικρομεσαίες.

Αν αναλογιστούμε ότι το 2050 υπολογίζεται ότι πάνω από 1,6 δις άνθρωποι θα είναι άνω των 65 ετών, τότε γίνεται σαφές ότι η συμβολή των καινοτόμων ιατρικών προϊόντων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων είναι εξίσου σημαντική, αφού τους εξασφαλίζει μια δραστήρια ζωή και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνία, στην οικονομία, στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα προϊόντα της ιατρικής τεχνολογίας βρίσκονται παντού γύρω μας, σ’ ένα νοσοκομείο, σ’ ένα ιατρείο ή στο σπίτι και είναι κάθε εργαλείο, το οποίο δεν είναι «χάπι», όπως τα τεστ εγκυμοσύνης, οι υπέρηχοι, οι σύριγγες, τα διαγνωστικά μηχανήματα, οι ακτινογραφίες, οι βηματοδότες, οι μετρητές σακχάρου, τα τεχνητά μέλη και άλλα.

Το ΔΣ του ΣΕΙΒ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η μη αξιοποίηση της ιατρικής τεχνολογίας οδηγεί σε αύξηση των δαπανών υγείας και σε σπατάλες που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, την εγχώρια βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας, καθώς μακροπρόθεσμα μόνο όφελος έχει να αποκομίσει, δημιουργώντας ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα περίθαλψης και συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων, η οποία συνεπάγεται ευημερία, παραγωγικότητα και συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».