Την ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, προβλέπει το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για το 2017, μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ανοσοποίηση παιδιών και ενηλίκων κατά της δυνητικά θανατηφόρου ασθένειας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κώστας Νταλούκας, χαρακτήρισε θετικό αυτό το πρώτο βήμα, έστω για την κάλυψη των παιδιών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο. Σημείωσε όμως, ότι στο αίτημα της Ένωσης να ενταχθεί το εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, ακόμη και χωρίς την οικονομική κάλυψή του από πλευράς του κράτους, το υπουργείο Υγείας απάντησε πως τα εμβόλια που εντάσσονται στο πρόγραμμα καλύπτονται υποχρεωτικά από το ελληνικό δημόσιο και για οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση, θα έπρεπε να αλλάξει η σχετική νομοθεσία. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα κάλυψης για το σύνολο των παιδιών και ενηλίκων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής χαιρετίζει τη δημοσίευση του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών 2017 και την ένταξη σε αυτό του εμβολίου έναντι μηνιγγιτιδόκοκκου Β για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Ένωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "Σε συμφωνία και σε συνέχεια των σχετικών επιστολών μας, θεωρούμε σημαντικό για την παιδιατρική κοινότητα το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναγνώρισε την ανάγκη προστασίας των παιδιών από την οροομάδα Β, που αποτελεί το συχνότερο αίτιο μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας, εντάσσοντας το αντίστοιχο εμβόλιο στο πρόγραμμα για τα παιδιά και τους ενήλικες που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Με την ένταξη του εμβολίου μηνιγγιτιδόκοκκου Β στο πρόγραμμα, γίνεται ένα πρώτο, αν και όχι ολοκληρωμένο, θετικό βήμα και αναγνωρίζεται ότι το εμβόλιο αυτό αποτελεί μία αποτελεσματική και ασφαλή λύση για όλα τα παιδιά.

Η αποζημίωση του εμβολίου μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργεί παρανόηση για την αναγκαιότητα εμβολιασμού και προστασίας όλων των παιδιών που χρήζουν προστασίας.

Ως επιστήμονες και ως υπεύθυνοι να προστατεύουμε τα παιδιά που παρακολουθούμε στα ιατρεία μας, συνεχίζουμε να συστήνουμε τον εμβολιασμό σε όλα τα παιδιά που θα ωφεληθούν από το εμβόλιο, ξεκινώντας κατά προτεραιότητα από τα βρέφη. Ως επιστήμονες, δεν νοείται να μην προστατεύουμε τα παιδιά, όταν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την προστασία τους από λοιμώδη νοσήματα".

Σύμφωνα με την απόφαση, ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, ανεπάρκεια κλασμάτων συμπληρώματος, HIV λοίμωξη, προσωπικό εργαστηρίων που ασχολείται με καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου,  ανεμβολίαστοι φοιτητές που μένουν σε φοιτητικές εστίες, στρατιώτες και πρόσωπα που μένουν ή ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές (ζώνη μηνιγγίτιδας, υποσαχάρια Αφρική) κατά την ξηρά περίοδο από Δεκέμβριο μέχρι Ιούνιο, και ιδιαίτερα αν υπάρχει μεγάλης διάρκειας επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, ταξιδιώτες στη Μέκκα κατά το ετήσιο Hajj, έλεγχος επιδημιών με βάση την οροομάδα του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Σημειώνουμε ότι φέτος έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 8 κρούσματα της νόσου, ενώ πέρυσι δύο νήπια έχασαν τη ζωή τους και άλλα δύο ακρωτηριάστηκαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται αύξηση των περιστατικών μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας ως το 2020 κατά 60% και αύξηση της θνησιμότητας από τη νόσο κατά 40%.

Οι αποφάσεις για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και ενηλίκων, επισυνάπτονται εδώ και εδώ.