Αυτή η δυσκολία στην επικοινωνία επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών και, κατ’ επέκταση, τη συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, που θεωρείται πολύ σημαντική. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο Crohn και με Ελκώδη Κολίτιδα (HELLESCC) παρουσίασε μια πρωτοβουλία, που βασιζόταν στην αποτύπωση του ζητήματος μέσω της τέχνης, με τίτλο «Χαμένοι στη Μετάφραση». Παράλληλοι μονόλογοι σε ένα  μικρό θεατρικό έργο, με την ηθοποιό και συγγραφέα Εμμανουέλλα Αλεξίου να υπογράφει και τα κείμενα, και την ηθοποιό Ισαβέλλα Βλασιάδου.

Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου (ΙΝΦΕ), όπου οι κ.κ. Χαράλαμπος Τζάθας, Συντονιστής Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής κλινικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο και ο Γιώργος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γαστρεντερολόγος, αναφέρθηκαν στα νεότερα δεδομένα πάνω στις παθήσεις αυτές, που είναι συχνές στον ελληνικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν σε μια νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου Crohn. Πρόκειται για την βεδολιζουμάμπη, που, μάλιστα, θα περιλαμβάνεται και αυτή στη νέα θετική λίστα φαρμάκων, που, ήδη, βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση. Περίπου 15 χρόνια μετά την είσοδο των βιολογικών θεραπειών στην αντιμετώπιση των Ι.Φ.Ν.Ε., η επιστημονική κοινότητα ενσκύπτει στο νέο αυτό μονοκλωνικό αντίσωμα, η καινοτομία του οποίου έγκειται στο ότι προσφέρει σημαντική ύφεση, τόσο σε ασθενείς που χάνουν την ανταπόκρισή τους σε συμβατικές θεραπείες, όσο και σε εκείνους που δεν ανταποκρίνονται ή χάνουν την ανταπόκριση τους σε θεραπείες με αντι-TNFa  παράγοντες.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της βεδολιζουμάμπης, για τη χρήση της σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, έγινε στο πλαίσιο μίας τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης (GEMINI I), στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργή νόσο, για τους οποίους η συμβατική θεραπεία ή η θεραπεία με ανταγωνιστές TNF-α δεν ήταν αποτελεσματική ή οι ασθενείς εμφάνισαν δυσανεξία σε αυτήν.

Νόσος του Crohn

Η Νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει το λεπτό και το παχύ έντερο, καθώς επίσης και άλλα όργανα του πεπτικού σωλήνα. Δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα, που έχει επιπτώσεις μόνο στο εσωτερικό στρώμα του εντέρου, η Crohn προσβάλλει συνήθως όλα τα στρώματα του εντερικού τοιχώματος.

Ελκώδης Κολίτιδα

Στην Ελκώδη Κολίτιδα το εσωτερικό τοίχωμα του παχέως εντέρου φλεγμαίνει. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Η ασθένεια δεν έχει επιπτώσεις στο λεπτό έντερο. Μια σοβαρή επιπλοκή της Ελκώδους Κολίτιδας είναι το λεγόμενο τοξικό μεγάκολο, όταν τα αέρια μαζεύονται στο κόλον και προκαλούν διόγκωσή του.