Το φοβερό είναι ότι τα τρία εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση στοιχείων της περιόδου 1990-2013 από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τον Δρ Μοχάμαντ Χοσεϊν Φορουζάνφαρ, από το Ινστιτούτο Υγείας & Αξιολόγησης Μετρήσεων (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σηάτλ.

Την δεκάδα των κυριότερων αποτρέψιμων παραγόντων που κόβουν πολλά και καλά χρόνια από την ζωή μας, συμπληρώνουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, το πολύ αλάτι στο φαγητό, η μειωμένη κατανάλωση φρούτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση εντός των σπιτιών, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στα παιδιά κάτω των 5 χρόνων η κυριότερη αιτία θνησιμότητας είναι ο υποσιτισμός.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», εξέτασαν τον αριθμό των θανάτων, των χαμένων ετών ζωής και των ετών διαβίωσης με αναπηρία, που αποδίδονται σε 79 αποτρέψιμους παράγοντες κινδύνου σε 188 χώρες. Όπως διαπίστωσαν, οι παράγοντες αυτοί ευθύνονταν το 1990 για 25,1 εκατομμύρια θανάτους, ενώ το 2013 ευθύνονταν για 30,8 εκατομμύρια.

Σε άνδρες και σε γυναίκες, ο κυριότερος αποτρέψιμος παράγοντας είναι η υπέρταση, τα θύματα της οποίας αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 1990 και 2013. Ακολουθεί το κάπνισμα, τα θύματα του οποίου αυξήθηκαν πάνω από 25% την ίδια χρονική περίοδο, ενώ οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της παχυσαρκίας αυξήθηκαν πάνω από 63%. Οι ίδιοι παράγοντες ευθύνονται και για τα περισσότερα χαμένα έτη υγιούς ζωής, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.