Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γράφονται στο περιδικό PNAS journal reports, έκαναν το φάρμακο 25.000 φορές πιο δυνατό.

Καταπολεμά τα βακτήρια με τρεις διαφορετικούς τρόπους και αναμένεται με κομμένη την ανάσα η δοκιμή του σε ζώα και σε ανθρώπους.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές των απανταχού επιστημόνων - προεξαρχόντων εκείνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - για την τεράστια απειλή που συνιστούν αυτά τα υπερμικρόβια, τα οποία μεταλλάσσονται και αντιστέκονται σθεναρά στις "επιθέσεις" ακόμη και των πιο ισχυρών αντιβιοτικών.

Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Ντέιλ Μπόγκερ, δήλωσαν ότι «οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα τροποποιημένη μορφή βανκομυκίνης, χωρίς να φοβούνται ότι θα εμφανισθεί αντίσταση σε αυτήν».

Η βανκομυκίνη χρησιμοποιείται εδώ και περίπου 60 χρόνια ενάντια σε μικροοργανισμούς όπως ο σταφυλόκοκκος MRSA, όμως τα βακτήρια είχαν αρχίσει σταδιακά να της αντιστέκονται. Είχαν προηγηθεί δύο τροποποιήσεις του εν λόγω αντιβιοτικού από τους επιστήμονες και τώρα έγινε μία τρίτη και, όπως φαίνεται, καθοριστική.

Το αντιβιοτικό διατήρησε σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα μετά από 50 «γύρους» έκθεσης στο συγκεκριμένο επικίνδυνο βακτήριο. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα αντιβιοτικά συνήθως εξασθενούν μετά από λίγους «γύρους».