Η ιδέα του θανάτου συχνά τρομάζει και τους πιο γενναιόψυχους. Η αβεβαιότητα που συνάδει με το τέλος της ζωής προκαλεί άγχος στους υγιείς και τους κάνει σκεπτικιστές και αρνητικούς απέναντι στο επικείμενο τέλος, αναπόφευκτη κατάληξη για όλους ανεξαιρέτως...

Όμως η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έδειξε ότι, όσοι πεθαίνουν, είναι πολύ πιο θετικοί απέναντι σε αυτό το "ταξίδι".

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, συνέκρινε τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι φαντάζονται ότι θα αισθάνονται όταν πεθαίνουν, με τον τρόπο που νιώθουν εκείνοι που, πραγματικά, πεθαίνουν, μέσα από κείμενα (γράμματα και αναρτήσεις σε προσωπικά ιστολόγια) ανθρώπων, που ήταν βαριά άρρωστοι κι ετοιμοθάνατοι. Ο αριθμός των θετικών λέξεων, όσο πλησίαζε το τέλος τους, αυξανόταν εντυπωσιακά, κάτι που εξέπληξε την ερευνητική ομάδα.

"Όταν φανταζόμαστε τα αισθήματά μας, ενώ θα "αγγίζουμε" τον θάνατο, νομίζουμε ότι θα νιώθουμε θλίψη και τρόμο", λέει ο ψυχολόγος Kurt Gray του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

"Αλλά αποδεικνύεται ότι το να πεθαίνεις είναι λιγότερο τρομακτικό και θλιβερό και περισσότερο ευτυχές, από ό,τι νομίζουμε".

Η έρευνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δουν διαφορετικά τον θάνατο και τον τρόπο, με τον οποίο φροντίζουν τους ανθρώπους που πεθαίνουν, λένε οι επιστήμονες.

"Οι άνθρωποι είναι απίστευτα προσαρμοστικοί - τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά - και συνεχίζουν να ζουν την καθημερινότητά τους είτε πεθαίνουν είτε όχι.

Στη φαντασία μας ο θάνατος είναι μοναχικός και χωρίς νόημα, αλλά οι τελικές αναρτήσεις στα ιστολόγια αυτών των ασθενών και τα τελευταία λόγια των βαθιά θρησκευόμενων είναι γεμάτα αγάπη και νόημα", καταλήγει ο Dr Gray.