Πέρα από τις πολύ σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει ένα διαζύγιο στα παιδιά, επιπτώσεις που το σημαδεύουν για μια ζωή, επηρεάζοντας τις επιλογές του ως ενήλικες, φαίνεται ότι έχει άμεση επίπτωση και στην υγεία.

Τα παιδιά που βιώνουν ένα άσχημο διαζύγιο, με γονείς που δεν μιλούν, καν, μεταξύ τους, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογούν τακτικά ως ενήλικες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 201 υγιή άτομα, ηλικίας από 18 έως 55 χρόνων, οι οποίοι εκτέθηκαν στον ιό του κρυολογήματος, για να διαπιστώσουν ότι το πρώιμο στρες στη ζωή φαίνεται ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα φλεγμονής. 

"Το άγχος στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία κάποιου στο κρυολόγημα, ακόμη και σαράντα χρόνια μετά", εξήγησαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ψυχολόγο, μεταδιδακτορικό ερευνητή Michael Murphy του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει μακροπρόθεσμα για το ανοσοποιητικό σύστημα μια πρώιμη οικογενειακή σύγκρουση. Δείχνουν, επίσης, ότι όλα τα διαζύγια δεν είναι ίδια, καθώς η συνεχιζόμενη επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς αποτελεί ανάχωμα για τις δηλητηριώδεις συνέπειες του χωρισμού πάνω στην μελλοντική υγεία των παιδιών", δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Sheldon Cohen, από το Πανεπιστήμιο Robert E. Doherty.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, οι στρεσογόνες εμπειρίες στα αρχικά στάδια της ζωής κάτι κάνουν στη φυσιολογία και στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που αυξάνει τον κίνδυνο για χειρότερη υγεία και για χρόνιες παθήσεις.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το παιδικό βίωμα του χωρισμού των γονιών (με ή χωρίς διαζύγιο) με ποικίλες αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις για τα παιδιά αυτά, χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο, χαμηλότερα εισοδήματα ως ενήλικες κ.ά. Τα παιδιά χωρισμένων γονιών είναι πιθανότερο μετά την ενηλικίωσή τους να νιώθουν πιο δυστυχισμένα, να έχουν περισσότερα ψυχικά προβλήματα και μεγαλύτερες δυσκολίες στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους.

Επιπλέον είναι πιο πιθανό να αναφέρουν διάφορους σωματικούς πόνους, να εκδηλώσουν άσθμα, να πάθουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή ορισμένα είδη καρκίνου, καθώς επίσης να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες αιτίες, ιδίως καρδιαγγειακές. 

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).