Είτε μας αρέσει είτε όχι η απιστία συμβαίνει, ακόμη σε κείνους που δεν πιστεύουν ποτέ ότι θα το πάθουν. Κι όταν συμβεί, μεταξύ εκρήξεων θυμού και ποταμούς δακρύων, η εύλογη ερώτηση είναι "Γιατί σε μένα;".

Κι όμως. Αυτή η απλή ερώτηση μας κάνει περισσότερο κακό από ό,τι φανταζόμαστε. Και σωματικά και ψυχικά. 

Αυτό λένε τα νέα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Journal of Social and Personal Relationships, μετά από έρευνα σε 232 φοιτητές, που έπεσαν θύματα της απιστίας των ερωτικών τους συντρόφων το τελευταίο τρίμηνο και με τους οποίους είχαν σχέση κατά μέσο όρο περίπου ενάμιση χρόνο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την M. Rosie Shrout, θέλανε να δούνε πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των απατημένων και η ψυχική τους υγεία μετά το "κέρατο". 

"Πρώτον, γνωρίζουμε ότι η απιστία είναι ένα από τα πιο στενάχωρα και καταστροφικά πράγματα, που μπορεί να συμβούν σε μία σχέση" εκήγησε η Dr Shrout. "Το άτομο που εξαπατήθηκε καταρρακώνεται και θέλαμε να μάθουμε αν αυτή η συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση τους ωθεί στο να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές υγείας, όπως το σεξ χωρίς προστασία, η χρήση ναρκωτικών, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή η απόλυτη νηστεία.

Ενδιαφερόμαστε, επίσης, για το κατά πόσο το ποιος φέρει την ευθύνη για ό,τι συνέβη έπαιξε ρόλο στην άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση και στις επικίνδυνες συμπεριφορές για την υγεία, που συνήθως ακολουθούν την αποκάλυψη του συμβάντος.

Τα άτομα που εξαπατήθηκαν κατηγορούσαν τους συντρόφους τους για την απιστία ή τα έριχναν στον εαυτό τους; Μήπως οι φταίχτες επηρεάζουν τη μετέπειτα συμπεριφορά του απατημένου;".

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: "Οι αρνητικές εκτιμήσεις (ευθύνη του συντρόφου, ευθύνη του ίδιου και, γενικά, η απόδοση ευθυνών) είχαν έμμεσες επιπτώσεις στις συμπεριφορές που διακυβεύουν την υγεία μέσω της ψυχικής οδού (κατάθλιψη, άγχος και αγωνία)".

Σύμφωνα με τη μελέτη, το να είσαι θύμα της απιστίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά σου, το πώς βλέπεις εφεξής τις ερωτικές σχέσεις και πιθανά την ικανότητά σου να εμπιστεύεσαι τους άλλους. Μάλιστα μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από άλλους.

Όπως φάνηκε, εκείνοι που "πέφτουν στα πατώματα" μετά την αποκάλυψη της απιστίας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να στραφούν στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, αναπτύσσοντας ακραίες διατροφικές συμπεριφορές ή με το να "χτυπιούνται" στο γυμναστήριο μέχρι τελικής πτώσεως.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα ήταν 20 χρόνων. Μπορεί σε μεγαλύτερες ηλικίες τα ευρήματα να είναι διαφορετικά. Πάντως οι επιστήμονες είναι κάθετοι. Αν ο σύντροφός σου σε απατήσει, δεν είναι δικό σου λάθος. Είναι καθαρά δικό του.