Είναι, πλέον, ευρέως γνωστό ότι η καθιστική ζωή έχει ένα σωρό επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα αυτό να αλλάξει. Με κεντρικό σύνθημα "Be Active" και υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, σηκώνοντας τη δική της "σημαία" ενάντια στην καθιστική ζωή.

Στη χώρα μας είναι υψηλά τα ποσοστά παχυσαρκίας και σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, παρουσιάζοντας τις ελληνικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "Be Active", η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αθλουμένων στο φυσικό περιβάλλον (33% έναντι 40% στην ΕΕ), καθώς και τους περισσότερους πολίτες που δεν ασκούνται ποτέ (49% έναντι 30%, που είναι ο Κοινοτικός μέσος όρος).

Βέβαια μη φαντάζεστε ότι και στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Κατά μέσο όρο το 2008 ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ε.Ε ήταν παχύσαρκα και υπέρβαρα, ενώ το 2010 ένα στα τρίαΓια την Ελλάδα τα αντίστοιχα νούμερα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά, με το 40% των παιδιών ηλικίας 8-10 ετών να είναι υπέρβαρα ή/και παχύσαρκα. Επιπλέον η καθιστική ζωή κοστίζει ακριβά στην Ευρώπη, αφού το 7% του προϋπολογισμού για την υγεία διατίθεται για την αντιμετώπιση των παθήσεων, που προκαλούνται από τη σωματική αδράνεια.

Αντιδρώντας σε αυτή την εικόνα και σε μια προσπάθεια να ωθήσει τους πολίτες σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που έχει στο επίκεντρο την σωματική δραστηριότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιερώνει από φέτος και μέχρι το 2020 την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, στην οποία λαμβάνουν μέρος 31 χώρες (28 μέλη της Ε.Ε. και 3 συνδεδεμένες). Το σύνθημα της εβδομάδας, λοιπόν, και για τη χώρα μας είναι #beactive, με την παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/sport/week/).