Το αυγό είναι μια εξαιρετική τροφή, φθηνή, με επιβεβαιωμένα οφέλη στην υγεία. Αναδεικνύεται, ωστόσο, για άλλη μια φορά, σε υπερτροφή για τα παιδιά, σε όποια μορφή κι αν το τρώνε.

Όπως έδειξε νέα έρευνα, με όποιον τρόπο κι αν μαγειρευτούν, τα αυγά διεγείρουν την σωματική ανάπτυξη και προλαμβάνουν το χαμηλό σωματικό ύψος, ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 155 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι πολύ κοντά για την ηλικία τους. Αν και τα περισσότερα ζουν σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, πολλά κρούσματα αναφέρονται και στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λόρα Ιανότι του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Pediatrics.

Η μελέτη κράτησε ένα εξάμηνο κι έγινε στο Εκουαδόρ. Οι επιστήμονες χώρισαν 160 παιδιά ηλικίας από 6 έως 9 ετών σε δύο ομάδες. Η μία έτρωγε ένα αυγό τη μέρα επί έξι μήνες (μελάτο, βραστό ή σε άλλη μορφή), ενώ η άλλη δεν έτρωγε καθόλου αυγά.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έτρωγαν αυγά, ήταν ψηλότερα και είχαν μεγαλύτερο βάρος. Η πιθανότητα το παιδί να έχει καθυστερημένη ανάπτυξη και να είναι λιποβαρές, ήταν μειωμένη κατά 47% και 74% αντίστοιχα.

"Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή θρεπτικών συσταστικών για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην μειωμένη ανάπτυξη, που εμφανίζουν πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο, σε περιοχές που οι πληθυσμοί απειλούνται από την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών" δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Πάντως το αυγό ως συμπληρωματική τροφή πρέπει να εισάγεται στη διατροφή των βρεφών με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου, αλλά οπωσδήποτε όχι πριν από τον 4ο μήνα της ζωής.