Άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), λύκο, ψωριασική αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες μορφές αρθρίτιδας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της πνευμονίας. Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται τόσο στην ασθένεια, η οποία αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στα φάρμακα, που λαμβάνονται για τον έλεγχο της ασθένειας, πολλά από τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Infectious Diseases of America έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες σε γιατρούς και ασθενείς.

Δυνητικά η γρίπη επιφέρει μεγάλη κακουχία και είναι επικίνδυνη για τον καθένα. Όμως είναι ακόμη πιο επώδυνη για τα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, των οποίων οι λοιμώξεις είναι πιο σοβαρής μορφής από ό, τι εκείνων που δεν πάσχουν από μια αυτοάνοση πάθηση και  μπορεί να έχουν και πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως μία πνευμονία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ συνιστά τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων κατά της γρίπης μέχρι τον Οκτώβριο. 

Παρά το γεγονός ότι οι οδηγίες συνιστούν το εμβόλιο κατά της γρίπης, συμβουλεύουν την αποφυγή του εμβολίου κατά της γρίπης σε μορφή ρινικού σπρέι (FluMist). Περιέχει, όπως εξηγούν, ένα ζωντανό στέλεχος του ιού, που, αν και αποδυναμωμένο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Ο ιός στην ενέσιμη μορφή του εμβολίου αδρανοποιείται (σκοτώνεται).