Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Dr Scot Terner, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεϊνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, στο κόκκινο κρασί, στη μαύρη σοκολάτα και σε άλλες τροφές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Οι ερευνητές μελέτησαν για έναν χρόνο 119 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο: η μία ομάδα έπαιρνε ένα γραμμάριο καθαρής συνθετικής ρεσβερατρόλης σε μορφή χαπιού δύο φορές την ημέρα (ποσότητα ισοδύναμη με.000 μπουκάλια κόκκινο κρασί τη μέρα!), ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε ψευδο-φάρμακο (placebo).

Όσοι έπαιρναν το εικονικό φάρμακο, εμφάνισαν μείωση του βήτα αμυλοδειδούς στο αίμα τους, μια ένδειξη συχνή στην αρχή της ασθένειας, που δείχνει ότι η «ένοχη» πρωτεΐνη έφευγε από το αίμα και συγκεντρωνόταν στον εγκέφαλο των ασθενών. Αντίθετα, σε όσους είχαν πάρει τη συνθετική ρεσβερατρόλη, το επίπεδο της πρωτεΐνης στο αίμα τους δεν μειώθηκε καθόλου, συνεπώς δεν υπήρχε και ανάλογη συσσώρευση στον εγκέφαλό τους.

«Προς το παρόν δε μπορούμε να συνάγουμε από αυτή μόνο την μελέτη πως η επίδραση της ρεσβερατρόλης είναι ωφέλιμη. Φαίνεται, όμως, ότι η ουσία αυτή είναι σε θέση να ξεπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που είναι μια σημαντική παρατήρηση» δήλωσε ο Terner.

Θα ακολουθήσει μεγαλύτερη μελέτη και, στο μεταξύ, οι επιστήμονες δεν συστήνουν σε καμία περίπτωση στους ανθρώπους να αρχίσουν να μεθάνε με κόκκινο κρασί για να αυξήσουν τη ρεσβερατρόλη στο αίμα τους.