Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, που φέτος "κλείνει τα 20", πραγματοποιεί περισσότερες από 500 κατ’ οίκον παρεμβάσεις ψυχιατρικής φροντίδας κάθε χρόνο στην Αττική.

Οι συνεργάτες του Ινστιτούτου - που εισήγαγε στην Ελλάδα τη μέθοδο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Ασθενούς (ΨΠΣΑ) - αναγνωρίζουν τις αυξημένες ανάγκες των τελευταίων ετών λόγω οικονομικής κρίσης και εξηγούν ότι η μέθοδος έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (διαχρονικά περίπου 70% των θεραπευομένων παρουσιάζει βελτίωση).

«Αποτελεί για εμάς μόνιμη πρόκληση ο συνδυασμός μεθόδων, που διασφαλίζουν την άμεση και ομαλή κοινωνική επανένταξη των ασθενών, με τον πλέον οικονομικά προσιτό τρόπο για τους ίδιους.

Η εμπειρία των 20 χρόνων της λειτουργίας του ΙΨΥΠΕ και η σωρευμένη πείρα του επιστημονικού μας προσωπικού έχουν δείξει ότι, πράγματι, η Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς ανταποκρίνεται και στις δύο αυτές αρχές με πολύ θετικά αποτελέσματα, για μια ευρεία κατηγορία περιστατικών.

Η ανάγκη αλλά και η ανταπόκριση της κοινότητας δίνουν μεγάλο κουράγιο και δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας, παρά τις σοβαρές δυσκολίες», είπε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δρ. Αθηνά Φραγκούλη

Το ΙΨΥΠΕ επισημαίνει τα πλεονεκτήματα της παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στο περιβάλλον του ασθενούς:

  • Αποφυγή των νοσηλειών και των τραυματικών συνεπειών τους
  • Πρόληψη υποτροπών της νόσου και μείωση της έντασης, της διάρκειας και της σοβαρότητας της συμπτωματολογίας
  • Βελτίωση στην ποιότητα ζωής και καθημερινή δραστηριότητα του θεραπευόμενου
  • Οικονομικά οφέλη, καθώς το κόστος της περίθαλψης στο περιβάλλον του ασθενούς είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος  των ημερησίων νοσηλίων μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής
  • Καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας