Διότι έτσι το γεύμα σας θα σας φανεί πιο νόστιμο, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Physiology & Behaviour.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία, με επικεφαλής συγγραφέα τον Dr Ryuzaburo Nakata, ήθελαν να μάθουν αν η αντανάκλαση στον καθρέφτη μπορούσε να ξεγελάσει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ότι ήταν παρόν κι άλλο άτομο. «Πρέπει κάποιος άλλος να είναι φυσικά παρών ή είναι επαρκής η πληροφορία που υποδηλώνει την παρουσία άλλων;», αναρωτήθηκε ο Dr Nakata.

Στο πείραμα συμμετείχαν 16 ενήλικες, ηλικίας από 65 έως 74 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να φάνε αλατισμένο ή καραμελωμένο ποπ κορν για 90 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την αίσθηση να κάθονται να το τρώνε μόνοι τους, μπροστά από έναν καθρέφτη, ή παρακολουθώντας μια οθόνη που έδειχνε ένα βίντεο από το φαγητό τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι άνθρωποι που έφαγαν μόνοι, ανέφεραν ότι τα τρόφιμα είχαν καλύτερη γεύση και έφαγαν με μεγαλύτερη όρεξη και περισσότερο, όταν μπορούσαν να δουν τον αντικατοπτρισμό τους σε έναν καθρέφτη, σε σύγκριση με εκείνους που απόλαυσαν το ποπ κορν τους μπροστά σε μια οθόνη.

Η κατανάλωση μπροστά από έναν καθρέφτη βελτίωσε τη γλυκύτητα του γεύματος κατά 25%, την αίσθηση ότι το φαγητό είναι καλό κατά 21% και την ποιότητά του κατά 12%. Σε ένα άλλο πείραμα, όταν οι ερευνητές αντικατέστησαν τον καθρέφτη με τις φωτογραφίες των εθελοντών που έτρωγαν, ανακάλυψαν ότι οι εθελοντές έτρωγαν περισσότερο, θεωρώντας το γεύμα τους πιο θελκτικό.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν τους μοναχικούς ηλικιωμένους να απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό τους και να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι για τους μεγαλύτερους ενήλικες, η απόλαυση των τροφών συνδέεται με την ποιότητα ζωής και συχνά το να τρώει κάποιος μόνος του συνδέεται με κατάθλιψη και με απώλεια της όρεξης.

Τα ευρήματά μας προτείνουν, επομένως, έναν πιθανό τρόπο, ώστε τα φαγητά να γίνουν πιο ελκυστικά στα μάτια και στους ουρανίσκους των ηλικιωμένων, οι οποίο ζουν μόνοι, είτε επειδή απώλεσαν τον σύντροφο της ζωής τους, είτε επειδή ζουν μακριά από τους αγαπημένους τους», κατέληξαν οι επιστήμονες.