Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Current Biology και διεξήχθη σε 39 εγκύους, οι οποίες βρίσκονταν στην 34η εβδομάδα (8ος μήνας) της κύησης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lancaster κατέγραψαν απίστευτες εικόνες εμβρύων, τα οποία έστρεφαν τα κεφάλια τους προς τα σχήματα που θύμιζαν ανθρώπινα πρόσωπα, κάτι που δικαιώνει τους υπέρμαχους της άποψης ότι τα μωρά αντιλαμβάνονται πολλά από τον "εξωτερικό" κόσμο, όταν είναι, ακόμη, στην ασφάλεια της μήτρας.

Οι ερευνητές άναβαν φωτάκια, τα οποία περιστασιακά θύμιζαν τα μάτια και το στόμα ενός ανθρώπινου προσώπου.

«Τα έμβρυα αναζητούν πληροφορίες όταν βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αυτό που είδαμε στην μελέτη μας είναι ότι έστρεφαν τα κεφαλάκια τους, αναζητώντας το ερέθισμα που προσομοίαζε με πρόσωπο», δήλωσε εντυπωσιασμένος ο επικεφαλής ερευνητής Vincent Reid, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Lancaster.

«Αυτό σημαίνει ότι αναζητούσαν ενεργά πληροφορίες από το περιβάλλον τους. Δεδομένου ότι τα έμβρυα ακούνε πολύ καλά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, θα ενθάρρυνα τους μέλλοντες γονείς να τους διαβάζουν βιβλία. Αυτό θα τους βοηθήσει να δεθούν καλύτερα μαζί τους και μπορεί να είναι ωφέλιμο».

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρηση, τα μωρά προτιμούν να βλέπουν πρόσωπα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Μπορούν, μάλιστα, να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών σχημάτων, προτιμώντας να παρακολουθούν τα πρόσωπα, από ό,τι τα σχήματα χωρίς πρόσωπο.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο φως, ενώ τα μωρά είναι στη μήτρα, μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη των ματιών τους, όπως και μετά τη γέννηση.

Ο καθηγητής Reid προειδοποίησε, πάντως, τις μέλλουσες μητέρες να αποφεύγουν να φωτίζουν τις κοιλιές τους, καθώς μπορεί να βλάψουν τα μάτια των αγέννητων παιδιών τους.