Λέγεται ότι ένας από τους λόγους που οι μεσογειακοί λαοί είναι φιλικοί και ανοιχτόκαρδοι είναι το κλίμα, που είναι ήπιο και ζεστό πολλούς μήνες τον χρόνο.

Όμως νέα μελέτη ανατρέπει αυτή τη γνώση, αφού έδειξε ότι η ζέστη μας κάνει... κρύους! Ειδικότερα, όσο περισσότερη ζέστη κάνει, τόσο περισσότερο μειώνεται ο αλτρουϊσμός μας, γράφουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην επιθεώρηση European Journal of Psychology

Πραγματοποίησαν αναλύσεις και πειράματα σε εργαζόμενους καταστημάτων, για να εξετάσουν κατά πόσο η περιβαλλοντική θερμοκρασία επηρεάζει τις λεγόμενες προκοινωνικές συμπεριφορές. Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι συμπεριφορές, που σκοπό έχουν να ωφελήσουν τους άλλους, όπως η παροχή βοήθειας, το μοίρασμα, οι δωρεές, η συνεργασία και ο εθελοντισμός.

Κάθε αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου σχετίσθηκε με μείωση κατά 50% στην προθυμία να βοηθούν τους άλλους.

Θέλοντας να εξηγήσουν το φαινόμενο, οι επιστήμονες είπαν ότι η ζέστη αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, με συνέπεια να επιβαρύνεται ψυχικά το άτομο, να μειώνεται η θετική του διάθεση κι έτσι να ελαττώνεται η προθυμία του να βοηθήσει τους άλλους.

"Ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί να είναι πιο εγωιστής όταν κάνει ζέστη, για να διαφυλάσσει τα αποθέματα του οργανισμού του σε ενέργεια και να μπορεί έτσι να τη διαχειρίζεται καλύτερα" είπαν χαρακτηριστικά.