Βιοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε 100 θαλάσσια θηλαστικά, που ανήκουν σε τρία είδη κητωδών, αποκάλυψαν επικίνδυνες συγκεντρώσεις τοξικών πλαστικών στα θαλάσσια θηλαστικά της Μεσογείου.

Η περιοχή έρευνας ήταν το «Πέλαγος», η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Μεσογείου, ανάμεσα σε Ιταλία, Γαλλία και Σαρδηνία. Η Μεσόγειος είναι η έκτη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο όσον αφορά στη συσσώρευση πλαστικών σκουπιδιών. Έχει εκτιμηθεί ότι σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της Μεσογείου εντοπίζονται σχεδόν 115.000 μικροπλαστικά, που επιπλέουν και ρυπαίνουν τα νερά της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οργάνωση, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν υψηλά επίπεδα μόλυνσης των κητωδών από φθαλικά άλατα, επικίνδυνα χημικά που βρίσκονται σε πλαστικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως κουρτίνες, καλώδια, συσκευασίες, αλλά και καλλυντικά, αρώματα, βερνίκια και σπρέι μαλλιών. Η μέση συγκέντρωση του DEHP (του πλέον τοξικού φθαλικού άλατος) σε ιστούς φαλαινών ήταν 1060 μg/Kg, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από το όριο υψηλής και προβληματικής συγκέντρωσης (300 μg/Kg), σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Η μόλυνση από πλαστικά δεν αφορά μόνο στα ορατά σκουπίδια στις θάλασσες, αλλά σε μεγάλο βαθμό τα μικροπλαστικά, τα οποία, ενώ είναι αόρατα, υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και έχουν πολύ σοβερές επιπτώσεις.

«Το επίπεδο της μόλυνσης των κητωδών από πλαστικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση των θαλασσών μας και χτυπά καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις ακόμα και στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Τζιουζέπε ντι Κάρλο, υπεύθυνος της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παγκοσμίως, καθώς κάθε χρόνο πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες. Το 93% αυτής της ποσότητας είναι πλαστικά απόβλητα από καταναλωτικά προϊόντα. Σχεδόν 269.000 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών, που αποτελούνται από 5 τρισεκατομμύρια σωματίδια, επιπλέουν στις θάλασσες.