Είναι μακράν το πιο δημοφιλές παιχνίδι / γκάτζετ και είναι εθιστικό. Μερικά σχολεία προσπάθησαν να το απαγορεύσουν, αλλά αυτό βρίσκεται, πια, σχεδόν σε όλα τα σχολικά προαύλια.  

Ωστόσο στη Βρετανία ξεκίνησε η απόσυρση των fidget spinners για λόγους ασφάλειας. Όπως υποστηρίζεται, οι μπαταρίες τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμονή και εσωτερική αιμορραγία σε περίπτωση που τα καταπιούν μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς διαπιστώθηκε ότι το προϊόν δεν συνοδεύεται από πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του, ούτε για το κατώτατο όριο ηλικίας χρήστη.

"Μερικά fidget spinners διαθέτουν φώτα LED με μπαταρίες ιόντων λιθίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία όταν κάποιο παιδί τα καταπιεί", υπογράμμισαν σε σχετική ανακοίνωσή τους, σε μια προσπάθεια να βάλουν "φρένο" στις απίστευτες πωλήσεις που κάνει το εν λόγω εισαγόμενο παιχνίδι, για λόγους ασφάλειας και αποφυγής σοβαρών ατυχημάτων, που μπορεί να αποβούν έως και μοιραία.

Ο Martin Veale, μέλος του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε σχετικά: "Τα fidget spinners είναι επί του παρόντος πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι, όταν τα χρησιμοποιούν, θα είναι ασφαλείς. Οι αξιωματούχοι μας στον τομέα του εμπορίου εξέτασαν ορισμένα από αυτά τα παιχνίδια και είδαν ότι περιέχουν πολύ μικρά επικίνδυνα μέρη, επομένως για λόγους δημόσιας ασφάλειας είναι σωστό να αποσύρονται από την αγορά".

Το παιχνίδι αρχικά σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό και άλλες ειδικές ανάγκες. Θεωρητικά συμβάλλει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης.