Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ επιδρά επιδεινώνει τη μνήμη και αυξάνει την πιθανότητα άνοιας. 

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη λέκτορα ψυχιατρικής Άνια Τοπιγουάλα, ανέλυσαν στοιχεία για 550 άτομα με μέση ηλικία 45 ετών.

Συσχέτισαν για μια χρονική περίοδο 30 ετών (1985-2015) την εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ με τις γνωστικές/νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων, με βάση τεστ που γίνονταν ανά τακτά διαστήματα, ενώ στο τέλος της έρευνας έγιναν επίσης μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου τους. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο περιοδικό "British Medical Journal".

Ανάλογα με το πόσο πίνει κάποιος, ατροφεί ο ιππόκαμπος - εκείνη η περιοχή στον εγκέφαλο, που παίζει σημαντικό στη μνήμη, στον προσανατολισμό στον χώρο κτλ. Βέβαια η ατροφία του ιππόκαμπου συμβάινει έτσι κι αλλιώς μετα χρόνια, αλλά το αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία.

Ειδικότερα μεταξύ όσων δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, το 35% εμφάνισε συρρίκνωση του ιππόκαμπου στη διάρκεια της 30ετίας. Το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (65%) για όσους έπιναν 14 έως 21 μερίδες αλκοόλ και ακόμη μεγαλύτερο (77%) για όσους έπιναν πάνω από 30 μερίδες.

Η κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε, επίσης, ότι σχετίζεται με μειωμένη ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου (που, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη νόηση), καθώς και με χειρότερες γλωσσικές ικανότητες.