Η κακή ψυχική διάθεση, η απελπισία, η κατάθλιψη είναι πολύ πιθανό να παρατείνουν τη διάρκεια νοσηλείας κάποιου στο νοσοκομείο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιθεώρηση Journal of Hospital Medicine

Οι ίδιοι ασθενείς μπορεί να αλλάξουν συνήθειες στον ύπνο και στο φαγητό και, αφού πάρουν εξιτήριο, να μην παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Waguih William IsHak, αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικής νευροεπιστήμης στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες, οι συμπεριφορές αυτές, που είναι πιο πιθανές σε όσους ζουν μόνοι και στους ηλικιωμένους, αυξάνουν τον κίνδυνο νέας εισαγωγής και παρατεταμένης νοσηλείας.

Όταν ένας ασθενής χρειαστεί να εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο, μπορεί να έχει εντονότερη κατάθλιψη και να μην μπορεί "να πάρει τα πάνω του", μπαίνοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο σε έναν φαύλο κύκλο. Απαξιώνει τη ζωή του, οικτίρει τον εαυτό του, αποστασιοποιείται από τους οικείους του, συχνά κυριεύεται από αυτοκτονικές σκέψεις και αρνείται να φάει ή να συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

«Η κατάθλιψη είναι ένας εξίσου σοβαρός παράγοντας που επηρεάζει την ανάρρωση των ασθενών στο νοσοκομείο, αλλά, δυστυχώς, δεν συνηθίζεται να αποτελεί μέρος του καθιερωμένου νοσηλευτικού ελέγχου. Η προσθήκη της σε αυτόν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίζει και να συνεχίζεται σε σωστές βάσεις η ενδεδειγμένη θεραπεία».