Οι χρόνιες ηπατοπάθειες - πολλές από τις οποίες είναι αποτέλεσμα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής - αποτελούν την 12η αιτία θανάτου στον κόσμο, όταν οδηγούν στην κίρρωση, η οποία αποτελεί το τελικό στάδιο της ίνωσης, δηλαδή της δημιουργίας ουλών στο ήπαρ, εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Hepatology, έδειξε ότι ο καφές και τα ροφήματα βοτάνων προστατεύουν το ήπαρ από την ίνωση. Οπότε θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο κομμάτι της πρόληψης, μιας και είναι οικονομικά και βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.424 Ολλανδοί, ηλικίας άνω των 45 ετών, οι οποίοι επί σειρά ετών συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έπιναν καθημερινά τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ηπατικά προβλήματα και ουλές, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους. Αντίστοιχα, όσοι έπιναν συχνά αφεψήματα βοτάνων, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως ηπατοπάθειας.

«Τις τελευταίες δεκαετίες υιοθετούμε ολοένα πιο ανθυγιεινές συνήθειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει πολλή ζάχαρη, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και λίγα θρεπτικά συστατικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Λουίζ Άλφερινκ, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Erasmus, στο Ρότερνταμ.

«Η διατροφή αυτή έχει συμβάλλει στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας και της μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή».