Εν αναμονή του καταλόγου με τις ενδεικτικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ την ερχόμενη εβδομάδα, βρίσκεται η φαρμακευτική αγορά, για την ολοκλήρωση πλέον της εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με την απελευθέρωση των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Ήδη στα μέσα της εβδομάδας και αφότου είχε γίνει ανάρτηση του Δελτίου Τιμών με το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, τα ΜΗΣΥΦΑ αφαιρέθηκαν από τον συνολικό κατάλογο, και το αρχείο του Δελτίου Τιμών αντικαταστάθηκε σιωπηρά με νέο, το οποίο περιλαμβάνει μόνο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, χωρίς όμως την ένδειξη "διορθωτικό" ή κάτι που να κινητοποιήσει τους ενδιαφερόμενους να δουν τις αλλαγές.

Η εξαίρεση των ΜΗΣΥΦΑ από το Δελτίο Τιμών ήταν σταθερό αίτημα του τελευταίου έτους από την Ένωση Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης που εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές που κατέχουν τις άδειες κυκλοφορίας των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς τα σκευάσματα αυτά, δεν υπόκεινται σε ανακοστολόγηση εδώ και δύο χρόνια, ενώ η λεπτομερής διάταξη περί της απελευθέρωσης ισχύει από την αρχή της χρονιάς.

Εντούτοις τα φάρμακα παρέμεναν στο Δελτίο Τιμών, με στόχο τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών. Με την πρόσφατη απόφαση για τη ρύθμιση των θεμάτων των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία προβλέπει την καθιέρωση καταλόγου με ενδεικτικές τιμές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκρινε ότι μπορούν πλέον να αφαιρεθούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα από το Δελτίο Τιμών.

Έτσι, αφαιρέθηκαν 557 ΜΗΣΥΦΑ, που όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αυτά είναι ουσιαστικά τα ΜΗΣΥΦΑ σκευάσματα, μετά τις διαγραφές στις οποίες προχώρησε ο ΕΟΦ, αφαιρώντας τα προϊόντα συνταγογραφούμενα και μη, που δεν είχαν πωλήσεις την τελευταία τριετία.

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο συνάντησης που είχε η ηγεσία του ΕΟΦ με εκπροσώπους της ΕΦΕΧ, ο κλάδος τώρα αναμένει την ανάρτηση του καταλόγου με τις ενδεικτικές τιμές, την ερχόμενη εβδομάδα.