Σχεδόν μια δεκαετία από τη χειρότερη οικονομική ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, ο κόσμος αρχίζει να αισιοδοξεί για τη βελτίωση της οικονομίας, διαπίστωσε μια έρευνα του Κέντρου Ερευνών PEW. Συμβαίνει παντού; Όχι. Οι Έλληνες παραμένουν  οι πλέον απαισιόδοξοι

Δεν υπάρχει καμία απορία γι 'αυτό, καθώς δεν βλέπουν κανένα παρόν και κανένα μέλλον, σημειώνει η έρευνα που διαπιστώνει ότι, πολλοί Ευρωπαίοι, Ιάπωνες και Αμερικανοί αισθάνονται σήμερα καλύτερα για τις οικονομίες των χωρών τους από ό, τι πριν από την οικονομική κρίση. Σε γενικές γραμμές, σε 11 από τις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα το 2016 και το 2017, οι πολίτες αισθάνονται πιο θετικοί για την οικονομία τους από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Ινδοί βλέπουν τις εθνικές τους οικονομίες με τις πιο θετικές προοπτικές.

Όμως παρότι οι παγκόσμιοι πληθυσμοί είναι όλο και πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές συνθήκες, η γενική άποψη της οικονομίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος σε πολλές χώρες. Συνολικά, ένας μέσος όρος μόλις 46% στα 32 έθνη που ρωτήθηκαν φέτος αναφέρει ότι η τρέχουσα οικονομία τους πάει καλά.

Ταυτόχρονα, πολλοί ανησυχούν για το μέλλον. Μόνο ένας μέσος όρος της τάξης του 41% πιστεύει ότι ένα παιδί στη χώρα του σήμερα θα είναι οικονομικά καλύτερα από τους γονείς του όταν μεγαλώσει. Οι πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της επόμενης γενιάς είναι οι Γάλλοι, οι Ιάπωνες και οι Έλληνες.

Ο κόσμος στις προηγμένες οικονομίες είναι αρκετά απαισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές των νέων, και μόνο το 34% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα από την τρέχουσα γενιά. Η απελπισία είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περίπου οι επτά στα δέκα άτομα λένε ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα.

Συγκεκριμένα, το 98% του πληθυσμού στην Ελλάδα, το 84% του πληθυσμού στη Νότια Κορέα και την Ιταλία, το 78% των Γάλλων, το 71% των Ισπανών και το 56% Ιαπώνων και Ούγγρων θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους είναι κακή.

Αντίθετα, το 87% των Ολλανδών, 86% των Γερμανών, 84% των Σουηδών, 60% των Αυστραλών, 59% των Καναδών, 58% των Αμερικανών και 51% των Βρετανών θεωρούν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι καλή.