Για πρώτη φορά Έλληνας γιατρός εκλέγεται στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, μίας εταιρείας με μεγάλη παράδοση και απήχηση στο διεθνή επιστημονικό περιβάλλον καθώς είναι επικεφαλής 34 Εθνικών Εταιρειών Υπέρτασης, 186 Κέντρων Αριστείας και 1200 ειδικών στην υπέρταση. Η εκλογή του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας κου Κωνσταντίνου Τσιούφη, έγινε προχθές το βράδυ, στο πλαίσιο των εργασιών του ετήσιου συνέδριου υπέρτασης που διεξήχθη φέτος στο Μιλάνο. 

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Εταιρείας, ο κ. Τσιούφης τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για αποτελεσματικότερο έλεγχο της αρτηριακή πίεσης στις Ευρωπαϊκές χώρες καθώς ευθύνεται ακόμη σήμερα για το 50% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και 15% του συνόλου των θανάτων. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως τόνισε, με την εφαρμογή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της ελάττωσης της κατανάλωσης αλατιού, της μείωσης της παχυσαρκίας, της άσκησης και της συμμόρφωσης στην αντιυπερτασική αγωγή. Μάλιστα, η τεχνολογία (διαδικτυακές εφαρμογές, applications) και η επέκταση της χρήσης σταθερών συνδυασμών με δύο ή περισσότερα φάρμακα σε ένα δισκίο θα συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η επιστημονική παρουσία της Ελλάδος στο διεθνές αυτό συνέδριο ήταν εξαιρετικά μεγάλη αφού υπήρχαν συνολικά 93 εργασίες που ανακοινώθηκαν (η Ελλάδα ήταν 3η χώρα σε ερευνητική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο), και 50 συμμετοχές Ελλήνων ως ομιλητές και πρόεδροι συνεδριών.
Τα κύρια ερευνητικά και γνωστικά πεδία των ελλήνων ειδικών αφορούσαν τη σημασία της μέτρησης της πίεσης στο σπίτι (Γ. Στεργίου), την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (Α. Μανώλης), την υπέρταση στην εγκυμοσύνη και τα παιδιά (Θ. Μακρής, Σ. Σταμπούλη), την αγγειακή σκληρότητα (Χ. Βλαχόπουλος, A.Πρωτογέρου), τη μεθοδολογία της έρευνας (Κ. Θωμόπουλος), τη δευτεροπαθή υπέρταση (Μ. Δούμας και Σ. Δούμα), την αιμοκάθαρση (Π. Σαραφίδης), τη χρόνια νεφρική νόσο (Δ. Βλαχάκος, Κ. Χατζητόλιος, Ρ. Καλαϊτζίδης), την παχυσαρκία (Β. Κώτσης), την ατμοσφαιρική ρύπανση (Χ. Γράσσος), την άσκηση (Α. Πιτταράς), την υπερουριχαιμία (Κ. Δημητριάδης), την επείγουσα υπέρταση (Δ.Παπαδόπουλος), την αμφιβληστροειδοπάθεια (Α. Τριανταφύλλου), ενδοθηλιακή λειτουργία και μεταβολικές διαταραχές (Ε. Τριανταφυλλίδη, Ι Παπαδάκης), 24ωρη καταγραφή πίεσης (Ε. Μανιός, Ε. Ανδρεάδης), καρδιακές προσαρμογές (Μ. Παπαβασιλείου, Μ. Μαρκέτου)