Νέες τεχνικές καταγραφής και εκτίμησης των ζωτικών λειτουργιών, οι οποίες βασίζονται στα πρότυπα της διαστημικής ιατρικής που ήδη εφαρμόζονται από τη NASA παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διεθνούς συνάντησης επιστημόνων που συνδιοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM) στην Αθήνα. 

Οι πρωτοποριακές τεχνικές, οι οποίες όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση δεν θα αργήσουν να εφαρμοστούν και σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, έρχονται να βάλουν τέλος στις μέχρι σήμερα επεμβατικές και επώδυνες μεθόδους παρακολούθησης των προβλημάτων του κυκλοφορικού συστήματος των βαρέως πασχόντων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.  

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ασφαλείς και ανώδυνες διαδερμικές εφαρμογές, με τη βοήθεια των οποίων οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να  έχουν στη διάθεσή τους πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη θεραπεία του ασθενούς. 

Οι μέθοδοι παρακολουθούν και εκτιμούν με αναίμακτο τρόπο την μικροκυκλοφορία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κίνδυνο επιπλοκών, να προσαρμόζουμε κάθε λεπτό την αγωγή στους βαρέως πάσχοντες” επισημαίνει η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου

Μέχρι σήμερα, η υποστήριξη των ατόμων, που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γίνεται με την εισαγωγή και χρήση καθετήρων και ενδοφλεβίων μικροσυσκευών, ώστε ο εξειδικευμένος εντατικολόγος να αξιολογήσει τα στοιχεία, να ρυθμίσει την αγωγή που χορηγεί στον πάσχοντα και να ελαττώσει τις επιπλοκές. 

Με τις νέες τεχνικές ωστόσο, μειώνεται κατά περίπου 15% ο χρόνος παραμονής στη ΜΕΘ, κάτι που με τη σειρά του περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα Κοτανίδου, “ μειώνοντας το χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ, θα αυξήσουμε τη δυνατότητα νοσηλείας μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα επιβίωσης όσων χρήζουν εντατικής υποστήριξης”. 

Στη διεθνή συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου στην Αθήνα, συμμετείχαν διεθνούς κύρους Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από το χώρο της Εντατικής Θεραπείας, ενώ τις εργασίες του παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 εντατικολόγοι από όλο τον κόσμο.