Τα πολλά περιττά κιλά στην ηλικία των 50 ετών μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ σε νεότερη ηλικία απ' ό,τι είναι το αναμενόμενο, σύμφωνα με μία νέα Αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (ΝΙΑ) των ΗΠΑ παρακολούθησαν για 14 χρόνια 1.394 εθελοντές, μέσης ηλικίας 60 ετών, οι οποίοι κατά την έναρξή της ήταν υγιείς, αλλά στην πορεία 142 παρουσίασαν Αλτσχάιμερ. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά μία μονάδα στην ηλικία των 50 ετών συνοδευόταν από μείωση κατά 6,7 μήνες της ηλικίας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν άλλαξε, όταν έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για άνοια, συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας, του μορφωτικού επιπέδου και των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, γράφουν στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».

Επιπλέον, μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου συσχέτισαν τις αυξήσεις του ΔΜΣ με περισσότερες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, χαρακτηριστικές του Αλτσχάιμερ.

«Η ηλικία έναρξης του Αλτσχάιμερ δεν είναι καλά μελετημένη και στόχος των ερευνών μας δεν είναι μόνο να βρούμε μία θεραπεία γι’ αυτό, αλλά και να καθυστερήσουμε την ανάπτυξή του» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Μάνταβ Θάμπισεττυ, νευρολόγος στο ΝΙΑ. «Έως ότου βρούμε ποιοι παράγοντες επιταχύνουν την έναρξη του Αλτσχάιμερ, δεν θα μπορούμε να δοκιμάσουμε τυχόν παρεμβάσεις - και αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό από την αναζήτηση μιας θεραπείας».

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε τα κιλά μας με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα).