Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια, εξελισσόμενη ασθένεια, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή, διόγκωση και πόνο. Από τις επιθέσεις του μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά συνηθέστερα πλήττονται οι καρποί και οι αρθρώσεις της άκρας χείρας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 176 ασθενείς, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα της ασθένειας, ενώ ακόμη κι εκείνοι που έτρωγαν ψάρι μια φορά την εβδομάδα ωφελούνταν επίσης.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Arthritis Care & Research

Η ευεργετική επίδραση των ψαριών αποδίδεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ιδίως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και η ταπεινή σαρδέλα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν κανείς καταναλώνει φρέσκα ψάρια, ακόμη και πάνω από 2-3 φορές κάθε βδομάδα.

Με τα ψάρια επιτυγχάνεται περίπου το ένα τρίτο της βελτίωσης που επιφέρουν τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο, όπως η μεθοτρεξάτη.

«Με αυτόν τον βαθμό βελτίωσης γενικά περιμένουμε ότι ο ασθενής θα νιώσει σημαντικά καλύτερα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σάρα Τεντέσκι.