Την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, ο Α. Ξανθός στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νεό τρόπο υπολογισμού του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη (clawback) που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.  Η υλοποίηση, δε, του νέου clawback περιγράφεται ήδη σε σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017.    

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ξανθός στην αρχή της συνάντησης (διαβάστε εδώ)π ροχώρησε σε παρουσίαση των διαρθρωτικών αλλαγών  που προωθεί αυτήν την περίοδο η Αριστοτέλους, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το claw back. Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται τα κριτήρια HTA για την έγκριση των νέων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών.

Παράλληλα ο Α. Ξανθός μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του clawback συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (π.χ. ορφανά φάρμακα), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει  σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.