Το "πράσινο φως" για την προώθηση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την χρήση κάναβης για καθαρά ιατρικούς σκοπούς δίνει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνςη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (δείτε το εδώ).

Η νέα απόφαση ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης, τα οποία ενδείκνυνται σε περιπτώσεις με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με χρόνιο πόνο, νευροπαθητικό πόνο, ναυτία και έμεση λόγω χημειοθεραπείας, καχεξία/ανορεξία. κ.α.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ (αρ.φυλ. 2238), η εν λόγω ΚΥΑ υλοποιεί "το από 22/02/2017 κατατεθειμένο στον Υπουργό Υγείας πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα".

Η εφαρμογή του μέτρου, σημειώνεται πάντως από την Αριστοτέλους, προϋποθέτει μια σειρά επιπλέον διοικητικών διαδικασιών οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα το ταχύτερο δυνατόν.